Author Topic: ArcaOS widescreen video not working in virtualbox  (Read 445 times)

Bennie Nelson

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Posts: 3
    • View Profile
ArcaOS widescreen video not working in virtualbox
« on: June 10, 2017, 05:05:29 pm »
I am really pleased with ArcaOS, but I have run into one issue. For a number of years I have been running eComstation in virtualbox (most recently, v5.1.14) with widescreen video support working just fine (1920 x 1200, 1920x1080, and 2560x1440). With ArcaOS, however, I have not been able to get any widescreen resolutions to show up in the Screen dialog for Snap, Panorama, or Gengradd. Has anyone else gotten ArcaOS to recognize widescreen resolutions in Virtualbox?

Thanks,
Bennie Nelson




Doug Bissett

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 38
  • Posts: 924
    • View Profile
Re: ArcaOS widescreen video not working in virtualbox
« Reply #1 on: June 10, 2017, 05:59:44 pm »
I am really pleased with ArcaOS, but I have run into one issue. For a number of years I have been running eComstation in virtualbox (most recently, v5.1.14) with widescreen video support working just fine (1920 x 1200, 1920x1080, and 2560x1440). With ArcaOS, however, I have not been able to get any widescreen resolutions to show up in the Screen dialog for Snap, Panorama, or Gengradd. Has anyone else gotten ArcaOS to recognize widescreen resolutions in Virtualbox?

Thanks,
Bennie Nelson

Never, without using the wide screen activator (I don't even remember where that is, and it is probably not a good solution). There may be something in VBox that will add more resolutions.

I recommend that you do NOT use Panorama, or SNAP. They use GRADD, which is modified by the VBox additions, to make it use the host video driver. Panorama, or SNAP, may not even be used, or they are simply extra overhead that you don't need.

Bennie Nelson

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: ArcaOS widescreen video not working in virtualbox
« Reply #2 on: June 10, 2017, 08:04:38 pm »
VirtualBox has a command for adding custom video resolutions (example: "vboxmanage setextradata "VMNAME" CustomVideoMode1 "1920x1200x32"). I tried this with and without the VB Guest Additions, and I did try the ArcaOS-supplied Gengradd driver, but nothing has worked.

VirtualBox, eComstation 2.1, Panorama, VB OS2 Guest Additions, and widescreen formats have worked for me for a few years, so I thought it would work with ArcaOS, as well.

I do recall the widescreen activator, but I have not found it this time around, and I don't have any mention in my installation notes from the past that indicates I ever tried to use it.

Thanks for the quick reply, Doug.

Bennie

Remy

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 81
    • View Profile
Re: ArcaOS widescreen video not working in virtualbox
« Reply #3 on: June 10, 2017, 10:08:58 pm »
Hi Bennie

I would suggest you to give a try after issue of following commands from under virtualbox path where vboxmanage.exe is
a/ VboxManage setextradata global GUI/MaxGuestResolution any
b/ VboxManage setextradata "ArcaOS v5" "CustomVideoMode1" "1440x900x32"

I think that you should be able to see the 1440x900 into tee sreen resolution for panorama and if you already have defined enough video storage, you should be able to selet it. Are you ?

Cheers/2 

Doug Bissett

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 38
  • Posts: 924
    • View Profile
Re: ArcaOS widescreen video not working in virtualbox
« Reply #4 on: June 11, 2017, 04:20:05 am »
Quote
VirtualBox, eComstation 2.1, Panorama, VB OS2 Guest Additions, and widescreen formats have worked for me for a few years, so I thought it would work with ArcaOS, as well.

It should. There is really no difference in that part of VBox, or OS/2 video support, that I know of.

Quote
Thanks for the quick reply, Doug.

Pure luck. I probably won't be back for  a few days now. When I get a chance, I will see if I can figure it out. Feel free to experiment.

Bennie Nelson

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Posts: 3
    • View Profile
[Solved] Re: ArcaOS widescreen video not working in virtualbox
« Reply #5 on: June 11, 2017, 07:10:28 pm »
I built a testbed VM (Gengradd video, no Guest Additions) and ran the suggested commands:
VboxManage setextradata "VM-NAME" GUI/MaxGuestResolution any
VboxManage setextradata "VM-NAME" CustomVideoMode1 "2560x1440x32"

After the reboot of the VM, the Screen dialog was updated to include 2560x1440x32. I selected it and rebooted with no problems. Installing the Guest Additions worked with no trouble also. I'm still experimenting with the original VM to see if there is a way to feed the MaXGuestResolution and CustomVideoMode data, but have not had any success, as of yet.

I consider this one solved. Thanks for the help.

Bennie Nelson