Author Topic: Adapters and Protocols - PROTOCOL.INI does not contain a valid [IBMLXCFG]  (Read 1210 times)

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 255
  • -Receive: 49
  • Posts: 1708
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Hi

I was tweaking the network configuration of computer without a network card. It was recognized as "no network card" and I removed it and leave all network adapters blank. I close the "Adapters and Protocols" application and save all changes.

I opened again "Adapters and Protocols app" and I got this message:
 
Quote
PROTOCOL.INI does not contain a valid [IBMLXCFG] section. Unable to continue.
And I can not access "Adapters and Protocols app" anymore.

Does anybody experienced this problem or know how to fix it?

Regards
« Last Edit: September 28, 2017, 07:02:12 pm by Martin Iturbide »


Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Valery Sedletski

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 11
  • Posts: 73
    • View Profile
Re: Adapters and Protocols - PROTOCOL.INI does not contain a valid [IBMLXCFG]
« Reply #1 on: September 28, 2017, 10:08:12 pm »
You need at least this:

Quote
[PROT_MAN]

   DRIVERNAME = PROTMAN$

[IBMLXCFG]

   nullndis_nif = nullndis.nif
   tcpip_nif = tcpip.nif

[tcpip_nif]

   DriverName = TCPIP$
   Bindings = nullndis_nif

[nullndis_nif]

     DriverName = NULLNDS$


in your protocol.ini. (Where NULLNDIS.OS2 is an example NIC driver, a NULL one) Maybe, you deleted protocol.ini?
« Last Edit: September 28, 2017, 10:10:47 pm by Valery Sedletski »

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 255
  • -Receive: 49
  • Posts: 1708
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Adapters and Protocols - PROTOCOL.INI does not contain a valid [IBMLXCFG]
« Reply #2 on: September 29, 2017, 11:17:28 pm »
Hi

Today I tried to boot that PC again and got a trap on PROTMAN.

I tried Alt+F1 and F2 and get the same trap too.

I did not delete "protocol.ini" (or at least not intentionally).

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 255
  • -Receive: 49
  • Posts: 1708
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Adapters and Protocols - PROTOCOL.INI does not contain a valid [IBMLXCFG]
« Reply #3 on: September 29, 2017, 11:27:56 pm »
Hi

I just booted (removing some networks stuff from boot)  and protocol.ini was incomplete:

Code: [Select]
[PROT_MAN]

   DRIVERNAME = PROTMAN$

[IBMLXCFG]

I restored the information and it seems to be back in business.  "Adapters and Protocols" it is working now.

Thanks Valerius.

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 255
  • -Receive: 49
  • Posts: 1708
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Adapters and Protocols - PROTOCOL.INI does not contain a valid [IBMLXCFG]
« Reply #4 on: September 29, 2017, 11:59:44 pm »
Hi

FYI: I just confirmed on my VM. If you remove all network adapters from the "Adapters and Protocols" 1.12 (which it is not a common thing since everybody wants to have a network adapter there) it will set "protocol.ini" to:
Quote
[PROT_MAN]

   DRIVERNAME = PROTMAN$

[IBMLXCFG]

It will prevent "Adapters and Protocols" to load again with that "crippled" protocol.ini if you save it, but I can not replicate the trap on the VM yet.

I'm not sure if I should open a ticket for it on ArcaOS Mantis yet. It is not a bug, but it is lack of prevention on the app to stop the users to do harmful things.  I also can not find the right "Project Category" to open the ticket.

Regards
« Last Edit: September 30, 2017, 12:03:05 am by Martin Iturbide »
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Olafur Gunnlaugsson

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 19
  • -Receive: 7
  • Posts: 95
    • View Profile
Re: Adapters and Protocols - PROTOCOL.INI does not contain a valid [IBMLXCFG]
« Reply #5 on: September 30, 2017, 02:04:30 am »
I'm not sure if I should open a ticket for it on ArcaOS Mantis yet. It is not a bug, but it is lack of prevention on the app to stop the users to do harmful things.  I also can not find the right "Project Category" to open the ticket.

You should, if a configuration program creates a condition that prevents the computer from operating and that was not the intention of the user, that is definitely a bug.

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 27
  • Posts: 548
    • View Profile
Re: Adapters and Protocols - PROTOCOL.INI does not contain a valid [IBMLXCFG]
« Reply #6 on: September 30, 2017, 02:49:36 am »
Hi Martin

If \ibmcom\mpts.exe starts with the "crippled" protocol.ini - I seem to recall it does - then you should open a bug report about naps failure to start.


Regards

Pete

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 255
  • -Receive: 49
  • Posts: 1708
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Hi.

I just opened the ticket:
https://mantis.arcanoae.com/view.php?id=1463

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Alex Taylor

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 10
  • -Receive: 14
  • Posts: 218
    • View Profile
There's been a ticket already open on this, actually, with a test fix attached several months ago. However, the original reporter never provided any feedback so it's been sitting there ever since. I've linked it to Martin's ticket.

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 255
  • -Receive: 49
  • Posts: 1708
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Hi Alex.

It is strange but I can not access ticket 1191. It says "Access Denied".
Should it be this link? https://mantis.arcanoae.com/view.php?id=1191

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Alex Taylor

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 10
  • -Receive: 14
  • Posts: 218
    • View Profile
It is strange but I can not access ticket 1191. It says "Access Denied".
Should it be this link? https://mantis.arcanoae.com/view.php?id=1191

That should be fixed now.

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 255
  • -Receive: 49
  • Posts: 1708
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Thank Alex.

With your latest patch the application is working fine. I just tested it and worked. You may close the ticket I opened.

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.