Author Topic: Problem installing eCups 2.1  (Read 5946 times)

adam

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 61
    • View Profile
Problem installing eCups 2.1
« on: March 18, 2016, 01:05:39 am »
Hi all, I am trying to install the eCups 2.1 port on an os/2 4.52 system and it is giving me all kinds of grief. I double checked with the Arca Noae Package Manager that I had all the dependencies installed according to the online readme file at netlags.org. These 4 wpi packages refuse to install because I get a message stating that:"netlabs.org\eCups\cups is referenced as a macro but is not installed. Terminated.

ghostscript-9_1_5.wpi
cups-base-2_1_0.wpi
gutenprint-5_2_10.wpi
cupsgui.wpi

Has anyone actually gotten this to install?

adam
« Last Edit: March 18, 2016, 01:26:57 am by adam »



Greggory Shaw

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 36
  • -Receive: 19
  • Posts: 416
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #1 on: March 18, 2016, 10:43:38 pm »
...

Has anyone actually gotten this to install?

adam

One, you have to include a lot more information on what's actually not woking (not just saying it doesn't work) ?


Also, did you do a search on the forum first for this topic (everyone skips that part too:)  )?

http://www.os2world.com/forum/index.php/topic,631.0.html

Did you read the Howto:

http://trac.netlabs.org/ecups/wiki/HowTo
« Last Edit: March 18, 2016, 10:47:15 pm by Greggory Shaw »

David McKenna

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 8
  • Posts: 167
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #2 on: March 18, 2016, 11:03:33 pm »
 Installed fine here. You need to start the install by double clicking cups-base-2_1_0.wpi. Everything will be installed from there. Make sure you read everything here: http://trac.netlabs.org/ecups/wiki/CupsPort and in the instructions when you start the install.

adam

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 61
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #3 on: March 20, 2016, 11:22:39 pm »
Okay I downloaded all the needed wpi files and burned onto a cd. I had no problem installing it after that. Cups-daemon server starts and runs fine. Unable to create a printer object with the cups printer wizard. I checked the log file in \var\log and it states SYS0002: The system cannot find the file specified. "CUPS". I also tried setting up the printer with the cups administrator page in Firefox and then trying to print a test page. The error states something about loadfile error temp file: not PDF if memory serves. I will try again and get the exact message. I will check the error log and see what else it says. At least I have the daemon server running. I do understand the only cable connection supported is usb but I didn't find anything about network. It is a wifi networked - no cable connection. I did try usb but it did the same thing with that..I will check the netlabs.org website and the readme files to see if there is something I have missed but this is a fresh install with all the needed wpi packages according to the netlabs.org eCups how to page.

adam

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 61
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #4 on: March 22, 2016, 01:40:40 am »
IT'S ALIVE! IT'S ALIVE....

Oh sorry. I now am able to print test pages from the CUPS Web interface. It is not hooked up via usb but going wifi. I remmed out the Listen directive in the cupsd.conf file that tells it to listen to cups\var\run\cups\cups.sock. The file does not exist. The only Listen directive I have now is Listen localhost:631. Okay that is 1 of 2 issues solved. Now I have to figure out why I cannot create a printer object with the CUPS printer wizard. It is still unable to create it and it stills states in the error log the specified file does not exist 'CUPS'. I'm getting there, I'm getting there.

adam

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 61
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #5 on: March 23, 2016, 02:36:56 am »
Hmm, was there a warpin package i missed? I double checked and was pretty sure I downloaded and installed all the necessary ones. CUPS printer server is running fine. I can print a test page. The cups printer wizard still refuses to create a printer object. The log still keeps saying

SYS0002: The system cannot find the file specified. "CUPS"

This was a fresh warpin install.

David McKenna

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 8
  • Posts: 167
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #6 on: March 23, 2016, 10:05:29 pm »
 You installed 'cupsgui.wpi'? If you did, it is in the c:\cups directory as cupswiz.exe. Start it from there...

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 27
  • Posts: 548
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #7 on: March 24, 2016, 02:23:15 am »
Hi adam

The error looks like it may be a case of cupswiz not finding the cups20.dll file...

Try putting a copy in \os2\dll or anywhere else on the libpath and see what happens. If you get the same error try copying cups20.dll to cups.dll (in \os2\dll).


Regards

Pete

adam

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 61
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #8 on: March 24, 2016, 02:39:27 pm »
Hi Pete, thanks. That worked copying cups20.dll to cups.dll in \os2\dll. But now I am back to the original problem of not being able to print a test page. This is again what the error log states:

E [23/Mar/2016:15:38:39 +0000] [cups-driverd] Bad line from "gutenprint.5.2.exe": "gutenprint.5.2.exe://
E [23/Mar/2016:15:39:53 +0000] [cups-driverd] Bad line from "gutenprint.5.2.exe": "gutenprint.5.2.exe://
E [24/Mar/2016:12:34:02 +0000] Unable to open listen socket for address 127.0.0.1:631 - Address already in use.
X [24/Mar/2016:12:34:02 +0000] No Listen or Port lines were found to allow access via localhost.
E [24/Mar/2016:12:55:53 +0000] [Job 12] loadFile failed: temp file: not a PDF file
E [24/Mar/2016:12:55:53 +0000] [Job 12] Can't detect file type
W [24/Mar/2016:13:00:59 +0000] [Job 12] Remote host did not respond with data status byte after 300 seconds!
E [24/Mar/2016:13:05:37 +0000] [Job 13] loadFile failed: temp file: not a PDF file
E [24/Mar/2016:13:05:37 +0000] [Job 13] Can't detect file type
E [24/Mar/2016:13:06:45 +0000] [Client 32] Returning IPP client-error-not-possible for Cancel-Job (ipp://localhost/jobs/13) from localhost
E [24/Mar/2016:13:24:18 +0000] [Job 14] loadFile failed: temp file: not a PDF file
E [24/Mar/2016:13:24:18 +0000] [Job 14] Can't detect file type

Remarking out the Listen directive in the cupsd.conf worked before but apparently it is not now. I checked the Listen directive in the cupsd.conf file again. It is listening to localhost:631. It is strange I thought installing all this through WarpIN packages would have taken care of this but I guess not. Oh well - it is what it is.

Silvan Scherrer

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 8
  • Posts: 136
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #9 on: March 24, 2016, 03:09:13 pm »
Hi Pete, thanks. That worked copying cups20.dll to cups.dll in \os2\dll. But now I am back to the original problem of not being able to print a test page. This is again what the error log states:

E [23/Mar/2016:15:38:39 +0000] [cups-driverd] Bad line from "gutenprint.5.2.exe": "gutenprint.5.2.exe://
E [23/Mar/2016:15:39:53 +0000] [cups-driverd] Bad line from "gutenprint.5.2.exe": "gutenprint.5.2.exe://
E [24/Mar/2016:12:34:02 +0000] Unable to open listen socket for address 127.0.0.1:631 - Address already in use.
are you sure nothing else is running already? as it seems like the port is locked. see above.

regards
Silvan
kind regards
Silvan
CTO bww bitwise works GmbH

adam

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 61
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #10 on: March 24, 2016, 03:57:53 pm »
Duh to me.! I forgot the firewall was up and running. I am going to have to open up port 631 on it. It prints out a test page now. Thanks. Now where is that kicking machine... :)

Alex Taylor

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 10
  • -Receive: 14
  • Posts: 218
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #11 on: March 24, 2016, 04:57:40 pm »
I think that SYS0002 message is probably coming from lpadmin.exe, although without the full context (i.e. log) I can't be sure.

However, lpadmin.exe from CUPS 2.1.0 has no dependency on CUPS.DLL.  In fact, nothing in CUPS 2.1.0 should have a dependency on CUPS.DLL.  So I can only guess you might have an old version of the executable lying around somewhere that is getting called by mistake.

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 27
  • Posts: 548
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #12 on: March 25, 2016, 01:07:17 pm »
Hi Alex

Does cupswiz check for cups.dll when creating the OS/2 printer?

I ask because on reading Adams post it looks to me as though the cups printer is sorted and printing a test page; it is when creating the OS/2 printer that the error occurs.


Regards

Pete

adam

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 61
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #13 on: March 25, 2016, 03:00:18 pm »
Hi guys, the printer wizard is working fine now but still no printing. I decided to start from scratch and I deleted the printer from within the cups web interface and then ran the cups printer wizard to create a printer. It is there in the cups web interface page but when I tell it to print a test page, this what it states in the error log concerning the job:

E [25/Mar/2016:13:54:53 +0000] [Job 37] loadFile failed: temp file: not a PDF file
E [25/Mar/2016:13:54:53 +0000] [Job 37] Can't detect file type

I did check on multiple instances of lpadmin.exe. Only found 1 other instance of it and that was in c:\user\sbin.

adam


adam

  • Jr. Member
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Posts: 61
    • View Profile
Re: Problem installing eCups 2.1
« Reply #14 on: March 25, 2016, 03:15:05 pm »
I probably shouldn't have remmed out the Listen /cups/var/run/cups/cups.sock directive but that was giving me errors before because the files are not there, just the certs folder. Maybe that is what this whole mess is about.- the file doesn't exist. I didn't mention this earlier and I apologize for not doing so but this is Warp 4.52 with fixpak 6 running inside VirtualBox with Ubuntu 14.04.4 LTS as the host on a Lenovo T61. The connection is wifi and not usb. Do you think this may have anything to do with it?

adam
« Last Edit: March 26, 2016, 07:17:10 pm by adam »