Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Yoda

Pages: [1]
1
Storage / Re: oddities with OS2AHCI version 2.04
« on: January 03, 2018, 02:51:20 pm »
Quote
Not sure how, but some people got a "OS/2" to work on a Ryzen based system.

That is interesting, could you please ask them to give us some information.  I have not been able to do that on boards with the X370 chipset, the B350 chipset and the A320 chipset using both a Ryzen 7 and Ryzen 5 CPU.  Even an A12 APU with those chipsets is problematic.

Also, any board with as ASMedia chipset for AHCI is a no go.  From that the only conclusion that can be drawn is that there is NO standard unless it is an Intel or Intel supported chipset with our OS2AHCI driver.

AHCI driver is an Open standard, but it is not a fixed standard. Just like USB it evolves, and the driver really should be updated to latest standards.
That said, I have a Ryzen 7 1700X  system with X370 chipset. Trying to get that running with ACPI from Mensys or Arca is impossible, but it does
work without any ACPI. The board also have an ASMedia controller, which I am uncertain about if it works, as I currently am not using it. A third
controller is for a SATA attached NVMe/PCIe card. One of these controllers have to be ignored in the driver, or it takes 3 minutes to boot.

To get the Ryzen 7 CPU up to full speed, you need the OS4kernel. Combined with OS4 ACPI driver, This works with all 8 CPUs + SMT
aka 16 threads. It runs very stable here.

The OS4kernel also gives you support for AVX instructions, which many video related apps use (browers video players etc)

Tested here with AHCI 2.0 - 2.03

Pages: [1]