Author Topic: Problems with lsusb and usb.ids  (Read 8478 times)

Dariusz Piatkowski

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 15
  • -Receive: 29
  • Posts: 964
  • Karma: +18/-0
    • View Profile
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #30 on: August 31, 2018, 08:23:16 pm »
Ivan and Dave,

Guys, no worries, it is working fine...

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 582
  • -Receive: 121
  • Posts: 3228
  • Karma: +25/-0
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #31 on: September 01, 2018, 12:01:28 am »
Hi

I found my issue, it was very dumb. The libusb from the RPM library was always working fine for me.

It seems that Paul's libusb used to give more information when a device was not attached and gave more log information, the one on the RPM just gives me an empty field and does not says anything. So, it is not broken, it is just not saying anything if I don't have a device attached.

Regards

« Last Edit: September 01, 2018, 12:18:28 am by Martin Iturbide »
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Dariusz Piatkowski

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 15
  • -Receive: 29
  • Posts: 964
  • Karma: +18/-0
    • View Profile
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #32 on: September 01, 2018, 12:23:02 am »
...the one on the RPM just gives me an empty field and does not says anything. So, it is not broken, it is just not saying anything if I don't have a device attached...

LOL, well, I'm actually glad to hear I was not the only one to get 'detoured' by that little experience...

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 60
  • -Receive: 121
  • Posts: 867
  • Karma: +72/-0
    • View Profile
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #33 on: April 04, 2021, 11:27:09 am »
resurrecting an old thread - I updated lsusb to the latest source.... https://smedley.id.au/tmp/lsusb-013.zip

Neil Waldhauer

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 14
  • -Receive: 57
  • Posts: 727
  • Karma: +13/-0
    • View Profile
    • Blonde Guy
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #34 on: April 04, 2021, 06:44:40 pm »
I needed to move the usb.ids from \sys\bin to \mptn\etc, but lsusb 013 seems to work well here.
Expert consulting for ArcaOS, OS/2 and eComStation
http://www.blondeguy.com

Lars

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 76
  • Posts: 817
  • Karma: +23/-0
    • View Profile
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #35 on: April 04, 2021, 06:49:18 pm »
Yes, since I am currently updating libusb, I have contacted Paul to update "lsusb.exe" to work with usb100.dll to ensure I did not break existing things.
At the same time, I told him that ArcaNoae was heading for "usb.ids" being in the %ETC% directory. He was so kind to change that accordingly.

I think the only utility to expect usb.ids to be in its working directory is the good old USBRES.EXE.

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 582
  • -Receive: 121
  • Posts: 3228
  • Karma: +25/-0
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #36 on: April 05, 2021, 02:38:33 am »
resurrecting an old thread - I updated lsusb to the latest source.... https://smedley.id.au/tmp/lsusb-013.zip

Thanks Paul. It is working fine here.

Just a little question about the discussion, it is usb.ids hardcoded to "\mptn\etc" path ? or it is set with "SET ETC=" ?.
I'm complete fine that usb.ids goes into the "SET ETC="  path.

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Lars

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 76
  • Posts: 817
  • Karma: +23/-0
    • View Profile
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #37 on: April 05, 2021, 08:18:48 am »
Speaking for Paul, I can see from the exec that it is looking for the environment variable.

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 60
  • -Receive: 121
  • Posts: 867
  • Karma: +72/-0
    • View Profile
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #38 on: April 05, 2021, 09:39:32 am »
Speaking for Paul, I can see from the exec that it is looking for the environment variable.

Lars is correct - it looks in %ETC%. I should enhance it to look in the same location is lsusb.exe in the event it can't be found in %ETC%....

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 582
  • -Receive: 121
  • Posts: 3228
  • Karma: +25/-0
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #39 on: April 06, 2021, 03:46:04 am »
Thanks Paul.

I want to upload lsusb to hobbes. Please let me know if you are ok with the readme file.

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 60
  • -Receive: 121
  • Posts: 867
  • Karma: +72/-0
    • View Profile
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #40 on: April 06, 2021, 10:50:29 am »
Thanks Paul.

I want to upload lsusb to hobbes. Please let me know if you are ok with the readme file.

No problems from me

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 582
  • -Receive: 121
  • Posts: 3228
  • Karma: +25/-0
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #41 on: April 06, 2021, 08:05:00 pm »
Thanks Paul. I just uploaded it to hobbes.
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 582
  • -Receive: 121
  • Posts: 3228
  • Karma: +25/-0
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #42 on: April 17, 2021, 11:42:41 pm »
Hi

I been trying lsusb further and I get this error:

Quote
[X:\]lsusb -d 17ef:608d -v >lenmou.txt
can't get device qualifier: No such file or directory
can't get debug descriptor: No such file or directory

I get the report on "lenmou.txt",  but  I don't know if I'm missing something else.

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 582
  • -Receive: 121
  • Posts: 3228
  • Karma: +25/-0
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #43 on: May 03, 2021, 04:28:42 am »
Hi Lars

I also noticed that "hwman16.wpi" installer is also searching for usb.ids on the path or libpath. I think that for a future version it will need to be changed (or include) the %ETC% directory to maintain the same logic.

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Lars

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 76
  • Posts: 817
  • Karma: +23/-0
    • View Profile
Re: Problems with lsusb and usb.ids
« Reply #44 on: May 03, 2021, 06:58:03 pm »
No. The install script checks in %ETC%,%DPATH% and in %PATH%, in that order. As does the DLL during runtime.