Author Topic: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)  (Read 2851 times)

Wim Brul

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 31
  • Posts: 146
    • View Profile
    • Wim's home page
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #15 on: March 17, 2019, 10:33:52 am »
1. Have a look at what I had to do to use my LIDE 210 scanner.

2. Add your LIDE 100 scanner to your GENESYS.CONF as follows:

Code: [Select]
# Canon LiDE 100
usb 0x04a9 0x1904

Wim.

mauro

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
  • Posts: 160
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #16 on: March 17, 2019, 10:46:01 am »
You could try the later sane (scanimage) package.
You may also need the later libusb package - check date of any installed libusb10.dll against package date. If I remember correctly libusb handles usb without using usb drivers - apart from, possibly, the usb controller.

libusb uses usbresmg.sys & usbcalls which are part of the USB stack. Looks like I rebuilt it a while back to accomodate changes in these drivers - http://smedley.id.au/tmp/libusb-20161207.zip

I would also suggest the later sane package.

Cheers,

Paul

Hi Paul, using the latest scanimage,exe version did not prudiced anu change.
Then replacing the libusb10.dll whit the latest suggested version, took many output lines on prompt command scanimage.exe -L and -T,  I paste here just the last ones as I cannot scroll up the previous lines on the command window:

libusb: 10.738000 debug [_sync_control_transfer] transferred 1
libusb: 10.741000 debug [os2_clock_gettime] clock 0
libusb: 10.747000 debug [libusb_get_next_timeout] next timeout in 0.971000s
libusb: 10.753000 debug [libusb_handle_events_timeout_completed] doing our own e
vent handling
libusb: 10.763000 debug [handle_events] poll() 3 fds with timeout in 971ms
libusb: 10.769000 debug [handle_events] poll() returned 1
libusb: 10.775000 debug [os2_handle_events]
libusb: 10.779000 debug [usbi_handle_transfer_completion] transfer 0x27e0120 has
 callback 0x1e1056d1
libusb: 10.790000 debug [ctrl_transfer_cb] actual_length=1
libusb: 10.794000 debug [libusb_get_configuration] active config 1
libusb: 10.798000 debug [libusb_close]
libusb: 10.802000 debug [os2_close] close: fd 3145974
libusb: 10.810000 debug [usbi_remove_pollfd] remove fd 12
libusb: 10.816000 debug [libusb_get_config_descriptor] index 0
libusb: 10.820000 debug [os2_get_config_descriptor]
libusb: 10.829000 debug [os2_get_config_descriptor] len 8
libusb: 10.835000 debug [os2_get_config_descriptor]
libusb: 10.839000 debug [os2_get_config_descriptor] len 32
device `test:0' is a Noname frontend-tester virtual device
device `test:1' is a Noname frontend-tester virtual device

You say I would need to have the latest Sane version, but how I can integrate it in Tame/2 ?
Also, do I have to download/place your above zip file as well?
Thank you

mauro

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
  • Posts: 160
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #17 on: March 17, 2019, 06:52:39 pm »
1. Have a look at what I had to do to use my LIDE 210 scanner.

2. Add your LIDE 100 scanner to your GENESYS.CONF as follows:

Code: [Select]
# Canon LiDE 100
usb 0x04a9 0x1904

Wim.

Wim, your method has worked !!
This was the magic key.
I then thank you and the other poster who wanted to help me here (Ivan, Paul, Pete, Phil, Dave, David).


« Last Edit: March 17, 2019, 07:31:04 pm by mauro »

mauro

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
  • Posts: 160
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #18 on: March 18, 2019, 08:01:01 pm »
however, have to say that it would not work without using the the recent versions of both scanimage.exe and libusb10.dll

 :D

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 35
  • Posts: 815
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #19 on: March 19, 2019, 01:32:41 am »
Hi mauro

Glad to read a combination of advice has helped  :-)

Wish I could get my scanner - wireless connected Canon PIXMA MG7550 - working with TAME as that would be a bit easier than playing command line cowboy to get a scan using scanimage.exe


Regards

Pete


Phil Ryan

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 0
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #20 on: March 19, 2019, 02:30:15 am »
Hi all

Mauro, good you got your tame issues resolved,  wish mine were as well.
started all over again with a
fresh install of arcos 5.0.3and usb works fine including printing to a
usb cups printer Epson Stylus Photo 1400.
Installed Tame/2.  Tried every suggestion still no scanner
and in the effort I lost ability to print
in command line (tame folder), ran sane-find-scanner--result
was no usb scanner found
ran scanimage -L-- result correctly identified my backend  "avision"
and scanner  HP 7400C flatbed
ran scanimage -T-- result was blinking curser,onexiting command line
rec this msg  Scanimage: received signal 15
                    Scanimage: trying to stop scanner
Considering tha I started with the abilityto print, I searched the computer
usb and found in D:\user\lib\cups\backend\usb,exe
Is it possible that this usb,exe could be the cause of this conflict (version
differance)???

Any coments, thoughts, advice or help would be greatly appreciated

regards  Phil


                   

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 35
  • Posts: 815
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #21 on: March 19, 2019, 04:04:29 am »
Hi Phil

I think that sane-find-scanner was used for scsi attached scanners - may be wrong.

scanimage -L seems to have delivered the correct result.

How long did you wait for the scanimage -T command to run? - takes a few seconds here, maybe 15.

D:\user\lib\cups\backend\usb,exe is the backend needed by cups to print to a usb printer. If this is not a duplicate leave it alone.

To check out printing problems you need to load the cups interface in your browser - http://localhost:631/ - and check the error log for clues. You may have to set the error log to debug and retry a print job to get detailed report.


Regards

Pete



Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 35
  • Posts: 815
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #22 on: March 19, 2019, 06:36:01 pm »
Hi Phil

I think scanimage should find a connected, powered on scanner but I read somewhere that it may be an idea to make sure by editing the .conf file.

You are using the avision.conf file so probably want to uncomment 1 of the usb lines:-

# usb libusb:002:003
# usb 0x03f0 0x0701


It may make a difference...


Regards

Pete

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 35
  • Posts: 815
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #23 on: March 19, 2019, 06:45:00 pm »
Hi All

Well, that is a surprise.

Having tried to help in this discussion made me decide to try getting Tame/2 to work with my Canon PIXMA MG7550 again.

The scanner does work with scanimage.exe - although I have to "reboot", ie power scanner off/on after every scan, due to a bug that, hopefully, will be fixed in the next release of sane - so, in theory, it should work with Tame/2.

My 1st step was to locate and download the latest build of Tame that I could find which seems to be available from
 here https://os2ports.smedley.id.au/index.php?page=sane-for-os-2

I then deleted the contents of my \programs\tame directory and ran the downloaded tame package tame20080426.exe which is a self contained wpi installer package.
NOTE: This package contains Tame/2 plus other packages. I deselected all packages except Tame/2 which I then installed.

I then copied my scanimage.exe and pixma.conf files from my sane installation to the Tame directory - being hopeful that no other sane files are required.

Having tried to get this scanner working previously I was aware that the scanner needs an entry in the Tame file scanner.dat and that I had a backup of this file containing the, possibly correct, entry data so copied the modified scanner.dat from my backups over-writing the just installed scanner.dat file.

NOTE: scanner.dat is a binary INI file and can be edited using INI Editor from INI Tools or any other capable ini file editor. I seem to recall that to add my scanner to this file I created a new Application, Canon PIXMA MG7500 series, then simply copied another similar scanner Keys entries - possibly a Canon LiDE30.

With, hopefully, everything in place I started Tame/2, selected my Canon PIXMA MG7500 series scanner, saved settings, exited Tame/2 and restarted Tame/2.

I checked the printer/scanner was powered on and then clicked the "scan to file" button.
The attached Captured1.jpg is the result  :-)


Just hoping the next release of sane does cure the "end of scan" problem that plagues the scanimage.exe I am using.


Regards

Pete

Wim Brul

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 31
  • Posts: 146
    • View Profile
    • Wim's home page
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #24 on: March 19, 2019, 07:23:41 pm »
Hi Phil and Pete,

Hi Phil

I think scanimage should find a connected, powered on scanner but I read somewhere that it may be an idea to make sure by editing the .conf file.

You are using the avision.conf file so probably want to uncomment 1 of the usb lines:-

# usb libusb:002:003
# usb 0x03f0 0x0701

It may make a difference...

Regards

Pete

Rather than uncommenting 1 of those lines  I would add the HP ScanJet 7400C  scanner as follows:

Code: [Select]
# HP ScanJet 7400C
usb 0x03f0 0x0801

Wim.

Phil Ryan

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 0
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #25 on: March 21, 2019, 02:33:27 am »
Hi Wim and Pete
Thanks for your suggestions 

Wim,  tried yours and did not work

Pete, I followed your work around and went so far as to update
usb stack.
results were Tame would not scan
then opened command prompt window to tame folder
ran scanimage -L  scrolled very fast  through what
look like many pages of debug info and then correctly identified
backend and scanner

ran scanimage -T same scrolling action  at end of scrolling appeared to
be running test and gave same end of page error you received

will have to do more research

regards  Phil

Remy

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 12
  • Posts: 184
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #26 on: March 21, 2019, 11:36:25 am »
Hi Mauro, Ivan and Pete
Mauro  After reading your post,decided to give tame/2
 another try on a new install of arco 5.0.3
with same results as you and as I had some time before

Ivan, sounds like a usb problem

Pete  I did try scanimage -L  and my scanner was correctly identified
HP7400C flatbed

then tried       scanimage _T with the following response
scanimage: received signal 15
scanimage: trying to stop scanner
sane-find-scanner replied with : no usb scanner found

a libusb problem????  and is there a solution

regard Phil

Hi Phil,

Which usbresmgr do you use ?
The one provided by ArcaOS or the one installed by TAME ?
The latest TAME build should be compatible with ArcaOS usbresmgr  (this was told to me in 2017).

I didn't go forward to the TAME issue due I installed a ADS-1600W scanner which allow scanning doc and send them through ftp on my disk. Of course, I use default scannning option or I have to change parms on the scanner it self (not an ideal option)

Hope You'll get a solution
Regards

Phil Ryan

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 0
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #27 on: March 21, 2019, 02:24:44 pm »
Remy
thanks for your help.
to answer your question,  I have tried both as well as usbcalls.dll
or comb's of both.  now, I have followed Petes example and installed
only Tame/2 and copied over those files from arco os install and
copied over remaining files (hopefully all necessary files) from the
most recent sane
I will keep on with researching to solve

regards Phil

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 35
  • Posts: 815
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #28 on: March 21, 2019, 09:03:35 pm »
Hi All

Paul has just put together a build of the latest sane which needs testing http://smedley.id.au/tmp/sane-backends-1.0.27-os2-20190321.zip


Regards

Pete

ivan

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 34
  • Posts: 980
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #29 on: March 21, 2019, 10:21:28 pm »
Hi Remy,

Regarding your Brother ADS 1600W, I have one of those and so far I haven't had to do a document setup on the touch screen because I used the web setup to define the options for the various documents - I also duplicated those options on my Brother DCP-9020cdw printer.