Author Topic: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)  (Read 4665 times)

Phil Ryan

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 0
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #30 on: March 22, 2019, 12:54:04 am »
Pete
Thanks for the heads up on Pauls latest
At this point I would be glad to test
regards  Phil

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 13
  • -Receive: 56
  • Posts: 507
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #31 on: March 22, 2019, 02:54:51 am »
Hi All,

Thanks for the heads up on Pauls latest
At this point I would be glad to test

Feedback appreciated. I don't have an easy way to test a USB scanner these days....

Cheers,

Paul

Phil Ryan

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 0
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #32 on: March 22, 2019, 09:35:08 pm »
Hi Paul
Here is my latest attempt at Tame/2
Fresh install of ARCO OS 5.0.3
Downloded and installed latest usb stack for sane
Downloaded latest lib10 and installed xxx:\os2\dll
Downloaded and installed Tame/2(only Tame/2)
Downloaded latest sane and installed to Tame/2 folder
Downloaded and installed iniedit,  on running iniedit
my scanner was in the list,  so I assumed no change necessary
I see usbresmg in config.sys
I see usbcalls.dll in libpath
instructions does't specify, but considering  libc066 is a dll
I put in config.sys libpath
Rebooted after each install
Opened command prompt window to /tame
ran scanimage -L and got this result after scrolling thru several
pages of what appears to be debuging info:A non
recoverable error occured.  the process ended

Paul Hope you received the debug file I sent
This was my recent attempt at tame
Any thoughts or corrections to my procedure
would be most welcome

Regards  Phil
   
 

Alex Taylor

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 18
  • Posts: 281
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #33 on: March 22, 2019, 10:17:05 pm »
Hi Paul,

Since the old SANE I was using (that came with TAME) no longer works with the current USBRESMG.SYS, I tried this new build.

The good news is that scanimage -L detects my scanner successfully.  (So does sane-find-scanner, actually, in spite of what the readme says.)

The bad news is that it only works when the executable resides in a directory called 'sane' (not necessarily off the root).  Unfortunately, TAME/2 requires scanimage.exe to be in its own program directory, so I cannot use it from TAME/2.

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 43
  • Posts: 971
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #34 on: March 22, 2019, 11:33:23 pm »
Hi Alex

Simply copy scanimage.exe and <,scanner>.conf files to the tame/2 directory - see my previous post about this above (Page2).


Regards

Pete

Alex Taylor

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 18
  • Posts: 281
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #35 on: March 23, 2019, 02:03:48 am »
Hi Alex

Simply copy scanimage.exe and <,scanner>.conf files to the tame/2 directory - see my previous post about this above (Page2).

Hi Pete,

Yes, I've tried that.  scanimage simply will not detect the scanner unless it's in a directory named 'sane'.

Code: [Select]
[E:\PROGRAMS\TAME]scanimage -L
device `test:0' is a Noname frontend-tester virtual device
device `test:1' is a Noname frontend-tester virtual device
Code: [Select]
[E:\PROGRAMS\TAME\sane]scanimage -L
device `plustek:libusb:001:005' is a Canon CanoScan N1240U/LiDE30 flatbed scanner
device `test:0' is a Noname frontend-tester virtual device
device `test:1' is a Noname frontend-tester virtual device

scanimage.exe and all conf files are in both PROGRAMS\TAME and PROGRAMS\TAME\sane\etc\sane.d

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 13
  • -Receive: 56
  • Posts: 507
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #36 on: March 23, 2019, 02:09:08 am »
Hey Alex,

Since the old SANE I was using (that came with TAME) no longer works with the current USBRESMG.SYS, I tried this new build.

The good news is that scanimage -L detects my scanner successfully.  (So does sane-find-scanner, actually, in spite of what the readme says.)

The bad news is that it only works when the executable resides in a directory called 'sane' (not necessarily off the root).  Unfortunately, TAME/2 requires scanimage.exe to be in its own program directory, so I cannot use it from TAME/2.

Have you set:
set sane_config_dir=\sane\etc\sane.d
to point to an appropriate directory? afaik that's the only hardcoded path. I could probably work around this for tame purposes.

Cheers,

Paul

Alex Taylor

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 18
  • Posts: 281
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #37 on: March 23, 2019, 05:07:03 am »

Have you set:
set sane_config_dir=\sane\etc\sane.d
to point to an appropriate directory? afaik that's the only hardcoded path. I could probably work around this for tame purposes.

I just tried this. No dice, unfortunately. 

(I tried with both forward and backward slashes, and with \sane both in the root and not in the root.)

Code: [Select]
[E:\programs\tame]set sane_config_dir=\sane\etc\sane.d

[E:\programs\tame]scanimage -L
device `test:0' is a Noname frontend-tester virtual device
device `test:1' is a Noname frontend-tester virtual device

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 43
  • Posts: 971
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #38 on: March 23, 2019, 05:35:16 am »
Hi Alex


scanimage.exe and all conf files are in both PROGRAMS\TAME and PROGRAMS\TAME\sane\etc\sane.d



The .conf file *must* be in the Tame directory not a subdirectory. Here is what happens for me:-

Code: [Select]
[J:\PROGRAMS\TAME]scanimage -L
device `test:0' is a Noname frontend-tester virtual device
device `test:1' is a Noname frontend-tester virtual device
device `pixma:MG7500_192.168.1.252' is a CANON Canon PIXMA MG7500 Series multi-f
unction peripheral

[J:\PROGRAMS\TAME]

I am using

Code: [Select]
[J:\PROGRAMS\TAME]dir *.conf

The volume label in drive J is Apps.
The Volume Serial Number is C642:65BE.
Directory of J:\PROGRAMS\TAME

22-03-19 12:13a           647    344 a---  pixma.conf
.
.
[J:\PROGRAMS\TAME]dir scanimage.exe

The volume label in drive J is Apps.
The Volume Serial Number is C642:65BE.
Directory of J:\PROGRAMS\TAME

21-03-19  9:54a     4,817,128    481 a---  scanimage.exe

and only the Tame package from the tame/sane package available here https://os2ports.smedley.id.au/index.php?page=sane-for-os-2


Regards

Pete

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 43
  • Posts: 971
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #39 on: March 23, 2019, 06:41:00 am »
Hi Alex

Just to correct my last post: scanimage.exe seems perfectly capable of finding my scanner without needing a .conf file handy.

Do you have any sane/tame lines in the config.sys file that may be interfering?


Regards

Pete

mauro

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Posts: 237
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #40 on: March 23, 2019, 08:17:18 am »
hi all, hope to give a useful indication consisting -this is what I did- in placing libusb10.dll in  /usr/lib , (not in  /OS2/dll) .
« Last Edit: March 23, 2019, 08:21:17 am by mauro »

Alex Taylor

  • Sr. Member
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 18
  • Posts: 281
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #41 on: March 23, 2019, 06:56:02 pm »
Quote
and only the Tame package from the tame/sane package available here https://os2ports.smedley.id.au/index.php?page=sane-for-os-2

Interestingly, it looks like this package is actually about three months newer than the one I had installed.  OTOH, the TAME binaries seem to be the same, only the sane programs were newer (April 2008 instead of January 2008), but they actually work with the current USBRESMGR which the latter did not.

Anyway, what I did was rename my whole TAME directory, then install the above package, then replace scanimage.exe (only) from Paul's latest build.  And now scanimage works just fine, and so does scanning from TAME.

I wonder what made the difference...

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 43
  • Posts: 971
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #42 on: March 23, 2019, 08:14:17 pm »
Hi Alex

Glad tame/2 is working with latest scanimage.exe for you now.

My best guess is something in the tame/2 binaries makes the difference... maybe compile/make options...


Regards

Pete

Wim Brul

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 32
  • Posts: 174
    • View Profile
    • Wim's home page
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #43 on: March 24, 2019, 07:21:22 pm »
How I installed SANE and TAME for the first time on my ArcaOS system. I used a two step approach.

1. First of all I tried and installed the latest version of SANE on my ArcaOS system. For that I downloaded "sane-backends-1.0.27-os2-20190321.zip" from Pauls website. I unpacked it into the root directory of my g: drive. My ArcoOS system resides on my h: drive. I prepared some command files to try and test if I could detect my scanner and scan with my LiDE 210 scanner and that works.

2. Once I got SANE working I tried and installed the latest version of TAME on my ArcaOS system. For that I downloaded "tame20080426.exe" from Pauls website and installed it into the h:\Programs directory. NOTE: Select ONLY the "Tame v1.05 (V1.0.0, 4,901 KB)" package! Then I added the line "SET SANE_CONFIG_DIR=G:/SANE/ETC/SANE.D" to H:\CONFIG.SYS and I rebooted my ArcaOS system. After that I copied scanimage.exe from the g:\sane directory into the h:\Programs\tame directory. Scanning with my LiDE 210 scanner works.

xfind.cmd:
Code: [Select]
@echo off
setlocal
set SANE_DEBUG_SANEI_USB=255
g:\sane\sane-find-scanner 1>xfind1.txt 2>xfind2.txt
endlocal

xlist.cmd:
Code: [Select]
@echo off
setlocal
set SANE_DEBUG_DLL=255
set SANE_DEBUG_GENESYS=255
set SANE_DEBUG_SANEI_USB=255
set sane_config_dir=g:/sane/etc/sane.d
g:\sane\scanimage -L 1>xlist1.txt 2>xlist2.txt
endlocal

xscan.cmd:
Code: [Select]
@echo off
setlocal
rem set SANE_DEBUG_DLL=255
rem set SANE_DEBUG_GENESYS=255
rem set SANE_DEBUG_SANEI_USB=255
set sane_config_dir=g:/sane/etc/sane.d
g:\sane\scanimage -v 1>xscan.pnm 2>xscan.txt
rem g:\sane\scanimage --mode color --resolution 75 1>xscan.pnm 2>xscan.txt
rem g:\sane\scanimage --mode color --resolution 150 1>xscan.pnm 2>xscan.txt
rem g:\sane\scanimage --mode color --resolution 300 1>xscan.pnm 2>xscan.txt
rem g:\sane\scanimage --mode color --resolution 600 1>xscan.pnm 2>xscan.txt
rem g:\sane\scanimage --mode color --resolution 1200 1>xscan.pnm 2>xscan.txt
endlocal

xtest.cmd:
Code: [Select]
@echo off
setlocal
rem set SANE_DEBUG_DLL=255
rem set SANE_DEBUG_GENESYS=255
rem set SANE_DEBUG_SANEI_USB=255
set sane_config_dir=g:/sane/etc/sane.d
g:\sane\scanimage -T 1>xtest.pnm 2>xtest.txt
endlocal

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 43
  • Posts: 971
    • View Profile
Re: TAME/2 (OS2 Warp 4.52 on Virtualbox)
« Reply #44 on: March 24, 2019, 08:47:00 pm »
Hi Wim

The "SET SANE_CONFIG..." line does not seem to be needed - not set in config.sys here, not used in a cmd file, scanimage simply works without it.


Regards

Pete