Author Topic: Hardware Explorer  (Read 6218 times)

Digi

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 12
  • Posts: 46
  • Karma: +1/-0
  • http://os2.snc.ru/
    • View Profile
    • OS/2 ports and applications
Hardware Explorer
« on: January 22, 2020, 05:53:08 pm »
We would like to ask you to test a new product. This is an alternative to the standard Hardware Manager. See the readme.txt file in the archive for new features and benefits over the standard manager. Please post your screenshots in this forum thread so that we can see what can be improved.

New versions can be downloaded here: http://os2.snc.ru/product-HwExplorer.html

Special thanks to: David Graser for icons, Lars Erdmann for source of HwMan and helpful tips, Os4User for testing and sharing ideas.

_Hermit_

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 1
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #1 on: January 22, 2020, 09:27:12 pm »
Hi, Digi.
This is data from my machine.

Digi

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 12
  • Posts: 46
  • Karma: +1/-0
  • http://os2.snc.ru/
    • View Profile
    • OS/2 ports and applications
Re: Hardware Explorer
« Reply #2 on: January 22, 2020, 11:49:16 pm »
Hi, Digi.
This is data from my machine.

Many thanks. Now we need to understand why the types of devices with red question icons have not been detected.
Please download utility:
ftp://ftp.os2.snc.ru/pub/HwExplorer/resmgr.exe
run it:
resmgr.exe > resmgr.txt
 and send me resmgr.txt by e-mail (see address in readme.txt).

Sergey Posokhov

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 6
  • Posts: 136
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
    • OS/2 API Research
Re: Hardware Explorer
« Reply #3 on: January 23, 2020, 02:01:56 am »
It works!

Andreas Schnellbacher

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 31
  • Posts: 583
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #4 on: January 23, 2020, 02:24:16 am »
I'm at my system from 2005 and everything works well, no red question marks and all recognizable components named.

_Hermit_

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 1
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #5 on: January 23, 2020, 08:53:39 am »
Many thanks. Now we need to understand why the types of devices with red question icons have not been detected.
Please download utility:
ftp://ftp.os2.snc.ru/pub/HwExplorer/resmgr.exe
run it:
resmgr.exe > resmgr.txt
 and send me resmgr.txt by e-mail (see address in readme.txt).
Made and sent. There is still Merlin's PCI Hardware Sniffer report, but Pcidevs.txt from 16.05.2013. I didn't find anything newer.
Screenshot from the updated program.
« Last Edit: January 23, 2020, 09:54:14 am by _Hermit_ »

Digi

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 12
  • Posts: 46
  • Karma: +1/-0
  • http://os2.snc.ru/
    • View Profile
    • OS/2 ports and applications
Re: Hardware Explorer
« Reply #6 on: January 23, 2020, 11:22:23 am »
Made and sent. There is still Merlin's PCI Hardware Sniffer report, but Pcidevs.txt from 16.05.2013. I didn't find anything newer.
Screenshot from the updated program.

As I understand it, the screenshots from the previous post were made with the native kernel, and the last with the OS/4 kernel?
Please, send me resmgr.exe output witn IBM kernel to understand why you have red "?" instead icons.

By the way, here you can see how much better the tree of devices with the OS/4 kernel turns out. Much clearer and more logical.

Hardware Explorer does not use Pcidevs.txt file. Instead, the data is read from a more modern PCI.IDS and USB.IDS (see readme.txt).
« Last Edit: January 23, 2020, 11:33:09 am by Digi »

_Hermit_

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 1
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #7 on: January 23, 2020, 11:31:46 am »
As I understand it, the screenshots from the previous post were made with the native kernel, and the last with the OS/4 kernel?
Please, send me resmgr.exe output witn IBM kernel to understand why you have red "?" instead icons.
Both are made with OS/4 core. For the latter,  was replaced oemhlp.bpd. In the mail indicated. I'll do it with IBM later.

Tom

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 6
  • Posts: 46
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #8 on: January 23, 2020, 05:39:33 pm »
Made and sent. There is still Merlin's PCI Hardware Sniffer report, but Pcidevs.txt from 16.05.2013. I didn't find anything newer.

On Hobbes you can find a newer version from 2018:

https://hobbes.nmsu.edu/?search=pcidevs

leads to

https://hobbes.nmsu.edu/download/pub/os2/util/system/pcidevs_20180114.zip


Dave Yeo

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 192
  • Posts: 2654
  • Karma: +6/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #9 on: January 23, 2020, 06:06:53 pm »
Made and sent. There is still Merlin's PCI Hardware Sniffer report, but Pcidevs.txt from 16.05.2013. I didn't find anything newer.

On Hobbes you can find a newer version from 2018:

https://hobbes.nmsu.edu/?search=pcidevs

leads to

https://hobbes.nmsu.edu/download/pub/os2/util/system/pcidevs_20180114.zip

The latest, updated most days, should be at https://pci-ids.ucw.cz/

Dariusz Piatkowski

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 14
  • -Receive: 17
  • Posts: 782
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #10 on: January 24, 2020, 02:55:33 am »
Hi Digi,

Thanks, this is really nice. For one, my AMD Phenom II X6 is finally recgonized as one instead of seing a "Hallo" msg.

Oh, no issues found here, attached is the resmgr output.

Dariusz Piatkowski

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 14
  • -Receive: 17
  • Posts: 782
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #11 on: January 25, 2020, 06:07:30 pm »
Digi,

Found something that doesn't appear to be setup related.

Take a look at the attached captures please.

1) HW Manager
- when doing the menu drop-down from 'System Setup => Hardware Manager' the full listing is auto-populated

2) HW Explorer
- when executing the same navigation path as above nothins shows up, it is empty, however once I right-click and allow it to open up in it's separate window from that point onwards it's always pre-populated

My theory: somehow the default HW Manager knows to pre-populate the contents whereas HW Explorer does not. I think you should consider changing this since otherwise it's easy to erroneously conclude that HW Explorer is somehow 'not working'.

Dave Yeo

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 192
  • Posts: 2654
  • Karma: +6/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #12 on: January 25, 2020, 06:14:22 pm »
I have the opposite results. The hardware manager stopped showing anything some time back (before hardware explorer) whereas the hardware explorer populates right away though opening it in tree view is more informative.
Only thing missing here is more video info beyond VGA.

David Graser

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 68
  • Posts: 619
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #13 on: January 25, 2020, 06:38:15 pm »
I have the opposite results. The hardware manager stopped showing anything some time back (before hardware explorer) whereas the hardware explorer populates right away though opening it in tree view is more informative.
Only thing missing here is more video info beyond VGA.

Dave

I have seen this happen when I installed Lars version in ArcaOS.  Reading Lars info, his version is good for OS/2 and eCS, and not ArcaOS.  I don't think he has ArcaOS and as such has not tested it under ArcaOD.
« Last Edit: January 25, 2020, 06:58:52 pm by David Graser »

Dave Yeo

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 192
  • Posts: 2654
  • Karma: +6/-0
    • View Profile
Re: Hardware Explorer
« Reply #14 on: January 25, 2020, 07:40:12 pm »
Yes, I did install Lars's version at one point. I guess I need to uninstall it and remember to read the docs better :)