Author Topic: ArcaOS 5.0.7  (Read 2477 times)

Remy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
  • Karma: +8/-1
    • View Profile
ArcaOS 5.0.7
« on: January 11, 2022, 06:16:28 am »
Any experience return after ArcaOS upgrade ?

I did it several days ago.
I had to exclude my on board M.2 PCI-E disk (win7) to be able to upgrade my system or no disk was displaied
Upgrade was fast
After final reboot, it looks like it is more responsive...
After several days, my system is less stable as before !
each time I start Systemload, I have 2 to 3 CPU at 100% in the xcenter (I start firefox and things goes normal but....)
WPS has issue... Many freeze a WPS restart didn't help
Sound looks more unstable too
I've got a WPS freeze while playing a video using KMP ! (never got this before)
I had to upgrade my OpenOffice to 4.1.11 because previous build crashes a lot.
.
It looks like the trap D disappeared but in place, I have from time to time a trap E (OS2DASD) only when I left my Big USB key plugged.
(My 5.0.2 had all drivers and dll's at latest level)

   

Dave Yeo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3551
  • Karma: +75/-0
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #1 on: January 11, 2022, 07:08:58 am »
There's a bug in the xcentre CPU widget where some of the CPU's seem to get stuck at 100% until something like Firefox actually uses 100%. Can't remember if it was fixed or not. Compare to the CPU monitor in Programs-->Utilities to see if something actually has them pegged.
Some of the latest RPM updates also seem to have made things more unstable, or as Lars figures, exposed some bugs.

Remy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
  • Karma: +8/-1
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #2 on: January 12, 2022, 10:05:19 pm »
Since the last update, I use again lars os2dasd  (no trap d nor trap e)
I switched from current pmmerge to the lastest build os4.
System seems to be more stable now, I have to test more week before confirming this !
Did someone try this too ?   
« Last Edit: January 14, 2022, 12:21:47 am by Remy »

Andi B.

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 634
  • Karma: +8/-1
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #3 on: January 13, 2022, 08:58:35 am »
Quote
I switched from current pmmerge to the lastest build 4os2.

What do you mean by that?

Remy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
  • Karma: +8/-1
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #4 on: January 14, 2022, 12:25:09 am »
I did a mistake
The PMMERGE I found under os2world tested and build for OS/4.
 9/05/21 17:35      1 781 689     49 a---  pmmerge.dll      << this one
10/04/07 18:26      1 270 275    124 ----  PMMERGE.dl_  << this is the orginal one

Build Level Display Facility Version 6.12.675 Sep 25 2001
(C) Copyright IBM Corporation 1993-2001
Signature:       @#OS/4 Team:0.1.dev#@##1## 9-5-2021 18:35:40      dev4::::0::@@
 OS/4 PmMerge SVN 6112
Vendor:          OS/4 Team
Revision:        0.01.dev
Date/Time:       9-5-2021 18:35:40
Build Machine:  ev4
File Version:    0.1
Description:     OS/4 PmMerge SVN 6112



roberto

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 647
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #5 on: January 15, 2022, 10:37:55 pm »
You could populate the previous version of the libicu
and restart the system.
I just insplanted it and my experiences are similar to yours
I think it improves with this change, but ....
saludos

Remy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
  • Karma: +8/-1
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #6 on: January 16, 2022, 01:08:30 am »
You could populate the previous version of the libicu
and restart the system.
I just insplanted it and my experiences are similar to yours
I think it improves with this change, but ....
saludos

Hi Roberto,
Which libicu (unicode) version ?
I have 68.1-1

Since my changes, it is stable...

roberto

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 647
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #7 on: January 16, 2022, 10:09:28 am »
Libicu 65.1, It works best.
Version 68.1 I never could use it, she closed me the OOO.
Even so, the sound on YouTube is much broken, on other video platforms, the sound problem no happens to me. I'm barely two days with this version and I'm watching it.
saludos

roberto

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 647
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #8 on: January 16, 2022, 10:12:41 pm »
In case you are interested in someone else, 'acpidaemon.exe' was the one that interferes with the sound, when I remove it from the config.sys to improved. At least in my case.
saludos

Remy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
  • Karma: +8/-1
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #9 on: January 17, 2022, 02:28:05 am »
Thanks,
Interesting.

Remy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
  • Karma: +8/-1
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #10 on: January 17, 2022, 02:30:23 am »
Libicu 65.1, It works best.
Version 68.1 I never could use it, she closed me the OOO.
Even so, the sound on YouTube is much broken, on other video platforms, the sound problem no happens to me. I'm barely two days with this version and I'm watching it.
saludos

Which OOO build you use ?
(My OOO closed immediatly opening some odts. I upgraded OOO to the latest build and now, no close, it is working. My be compatibility issue and not all are resolved yet  ::) )

roberto

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 647
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #11 on: January 17, 2022, 11:01:17 am »
To me the problem with libicu, it happens to me with the last two versions of OOO, 4.1.8 and with 4.1.11
Saludos

roberto

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 647
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #12 on: January 19, 2022, 09:47:57 pm »
In case you are interested in someone else, 'acpidaemon.exe' was the one that interferes with the sound, when I remove it from the config.sys to improved. At least in my case.
saludos
This problem is solved by changing by editing the c:\mptn\etc\Acpid.cfg.sample file and leaving it as the attached.
Code: [Select]
; This is the configuration file for AcpiDaemon.exe
; this is a comment
# this is a comment
% this is a comment

;############## General Deamon Settings ##################################
[ACPID]
; LogFile: Where to write the log file, full path, default=No log file
LogFile = C:\var\log\acpidaemon.log

; AcpiLog: Where to write the acpica$ log file, full path, default=don't create
AcpiLog = c:\AcpiCA.log

; ConfigCheckInterval: Delay in seconds between checking for config file changes, default=10
ConfigCheckInterval = 1

; Print log output to screen or not, default=0
LogToScreen = 1

; What do when the lid closes
; none    = no action (default)
; off     = power off
;LID = none

; What do to when the Power button is pressed
; none    = no action (default)
; off     = power off
; reboot  = reboot the system
PowerButton = Off

;############## APM Emulator Settings ####################################
[APM]
; There are currently no settable APM Emulator settings

;############## Power Manager Settings ###################################
[PowerMan]

; Enable: 1=enabled, 0=disabled, default=1
;Enable = 1

; Verbose: 1=display status messages, 0=silent operation, default=0
;Verbose = 1

; MaxTemp is the maximum temperature allowed for the CPU in C if not specified in ACPI, default=85
;MaxTemp = 85

; OverTempPower is the power level to use of the CPU temperature is higher than MaxTemp, default=25
;OverTempPower = 25

; MaxPowerAC is the maximum power setting when running on AC, default=100
MaxPowerAC = 100

; MaxPowerBattery is the maximum power setting when running on Battery, default=50
;MaxPowerBattery = 50

; MinPower is the minimum power level for energy saving (13 - 100), default=25
;MinPower = 25

; IncIfAbove is the CPU load above which CPU power is increased (1-100), default=25
;IncIfAbove = 25

; AllIfAbove is the CPU load above which all CPUs are enabled immediately, default=95
;AllIfAbove = 95

; DecIfBelow is the CPU load below which CPU power is decreased (1-100), default=15
;DecIfBelow = 15

; IdleCount: Number of CheckIntervals needed to determine system idle, default=5
IdleCount =0.3125

; CheckInterval: Delay time between checking cpu load and temperature (seconds), default=1
CheckInterval = 1.31250

; PreferredMode: Sets the preferred power management mode at startup. Throttle, Power, or None, default=None
;PreferredMode=None


It is only necessary to copy it and restart the system.

I only have changed two values, I do not know if with a single change it is enough, but if it works ...
It's going very thin, I hope it serves you.
Saludos


andreas

  • Newbie
  • *
  • Posts: 38
  • Karma: +3/-0
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #13 on: January 19, 2022, 11:30:59 pm »
You could populate the previous version of the libicu
and restart the system.
I just insplanted it and my experiences are similar to yours
I think it improves with this change, but ....
saludos

while on AN5.06 the new pmmerge.dll works fine it causes a trap on AN5.07 here.

OS4User

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 334
  • Karma: +9/-0
    • View Profile
Re: ArcaOS 5.0.7
« Reply #14 on: January 20, 2022, 06:59:20 am »
while on AN5.06 the new pmmerge.dll works fine it causes a trap on AN5.07 here.

pls show trap screen