Author Topic: Qt6 Application Testing  (Read 141649 times)

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #510 on: November 13, 2023, 02:58:48 am »
Interesting.... does the exit occur after you click to load a video, or just loading youtube.com? I was able to play a bunch of videos (with sound) with ArcaOS 5.08 running in Virtualbox.

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #511 on: November 13, 2023, 09:28:26 am »
Confirming that 'dooble https://www.youtube.com' gives a silent exit for me too, example of my TRP attached....
« Last Edit: November 13, 2023, 09:31:30 am by Paul Smedley »

David McKenna

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +24/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #512 on: November 13, 2023, 01:23:25 pm »
Paul,

  It happens just loading YouTube, before it even finishes rendering...

Regards,

David McKenna

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +24/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #513 on: November 19, 2023, 06:13:16 pm »
 Hey Paul,

 I reviewed this thread and back in the early March time frame you were having the exact same YouTube hang issues with ver 6.3 (and earlier with 6.2). Around reply #215 you posted a version of the webengine that you said had all AVX code disabled and then YouTube started working. I wonder if some AVX code has crept back in somehow in the meantime?

Regards,
« Last Edit: November 19, 2023, 06:14:58 pm by David McKenna »

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #514 on: November 20, 2023, 08:53:47 am »
Hi Dave,
I reviewed this thread and back in the early March time frame you were having the exact same YouTube hang issues with ver 6.3 (and earlier with 6.2). Around reply #215 you posted a version of the webengine that you said had all AVX code disabled and then YouTube started working. I wonder if some AVX code has crept back in somehow in the meantime?

Well the interesting thing  is that I'm not really seeing the hangs anymore.  I do recall something similar where things worked reasonably well for me, but you still saw hangs. Out of curiosity, what HW are you running? In particular CPU type. The previous build/solution to remove avx was very hacky - so I reverted the changes. I'll look to do something more elegant to remove avx code.

Cheers,

Paul.

David McKenna

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +24/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #515 on: November 20, 2023, 12:06:16 pm »
 Hi Paul,

  My system is based on an Intel i5-9600K CPU and 16GB of RAM, with NVMe drive. I'll attach a testlog file. My symptoms now with your latest 6.2.6 webengine is identical to back then - if I go directly to a youtube video (via a google search) it works, but if I go to www.youtube.com it exits..

Regards,.

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #516 on: November 21, 2023, 05:27:53 am »
Hi David,
I don't believe the use of AVX instructions is the cause of the silent exit loading youtube.com - which appears to be an issue in javascript. I do have some analysis from Steven Levine, I'm just trying to identify where the issue occurs.

Cheers,

Paul

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #517 on: November 23, 2023, 10:39:49 am »
I'm doing a presentation that will cover Qt6 for Warpstock  - whilst I have an outline/plan in mind and have developed slides in accordance with that, I thought I'd here what questions people may have, so I can ensure common questions are covered.

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #518 on: November 25, 2023, 08:31:03 am »
Interestingly, loading www.youtube.com with simplebrowser.exe seems to work...

David McKenna

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +24/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #519 on: November 25, 2023, 02:45:55 pm »
 Paul,

 Yes, never tried that before, but is does load here too. Soon as I try to play a video from the front page though it silently exits with a lot of 'can't write to disk' errors in the console.

 Good luck with your presentation - don't have any specific questions, but would be good if you can outline what you have done and what needs to be done and their priorities. Also any help you could use...

Regards,

Dave Yeo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4760
  • Karma: +97/-1
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #520 on: November 25, 2023, 05:57:46 pm »
Testing running simplebrowser as "simplebrowser --single-process-mode", first try gave me a trap 3 breakpoint crash. So I closed SeaMonkey and retried. 2nd try gave me the unable to write to disk errors like David had so I deleted \home\.cache\QtExamples\simplebrowser\ and 3rd time was a charm.
Youtube displayed fine, playing VP9 videos worked fine, AV1 videos hung after a few seconds with the browser still working, could go back to the main page. Exiting I see this on the console,
Code: [Select]
[92:27:1125/084545.803000:ERROR:database.cc(1764)] Quota SQLite error: code 779 errno 0: database disk image is malformed sql: UPDATE buckets SET last_modified = ? WHERE origin = ? AND type = ? AND name = ?

So amongst other problems, an issue with sqlite? It may be the cause of the not able to write errors

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #521 on: November 26, 2023, 09:58:51 am »
Yes, never tried that before, but is does load here too. Soon as I try to play a video from the front page though it silently exits with a lot of 'can't write to disk' errors in the console.

 Good luck with your presentation - don't have any specific questions, but would be good if you can outline what you have done and what needs to be done and their priorities. Also any help you could use...
Interesting - I was able to search for a video and play it.  I think I have all those points covered, time will tell :)

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #522 on: November 26, 2023, 09:59:51 am »
Testing running simplebrowser as "simplebrowser --single-process-mode", first try gave me a trap 3 breakpoint crash. So I closed SeaMonkey and retried. 2nd try gave me the unable to write to disk errors like David had so I deleted \home\.cache\QtExamples\simplebrowser\ and 3rd time was a charm.
Youtube displayed fine, playing VP9 videos worked fine, AV1 videos hung after a few seconds with the browser still working, could go back to the main page. Exiting I see this on the console,
Code: [Select]
[92:27:1125/084545.803000:ERROR:database.cc(1764)] Quota SQLite error: code 779 errno 0: database disk image is malformed sql: UPDATE buckets SET last_modified = ? WHERE origin = ? AND type = ? AND name = ?

So amongst other problems, an issue with sqlite? It may be the cause of the not able to write errors
No great surprise there - perhaps need to built a standalone sqlite from the chromium source, and try and run the test suite....

roberto

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 809
  • Karma: +3/-6
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #523 on: December 03, 2023, 04:00:45 pm »
I wanted to call them attention, to try to activate in the BIOS, the Hyper Threading. In my case the https://html5test.com failed me, and since it works for me. With the QT6 632.
Saludos

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #524 on: December 25, 2023, 12:36:41 am »
Updated  Dooble for use with Qt  6.2.6: https://smedley.id.au/tmp/dooble-2023.12.25-os2-qt6.2-20231225.zip

Merry Christmas all!