Author Topic: Qt6 Application Testing  (Read 141792 times)

Dave Yeo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4761
  • Karma: +98/-1
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #495 on: November 10, 2023, 07:43:08 am »
I'd be very surprised if the 'normal' libcn behaves any differently...

Spoke to quick, using set EXCEPTQ= is enough. Simplebrowser uses a lot of CPU, 2-3 cores and the page becomes unresponsive, still scrolls. After about 5 minutes, using less CPU, 30% average instead of over 50%. Closed fine except for complaints on the console,
Code: [Select]
[107:3:1109/222921.873000:ERROR:disk_data_allocator.cc(175)] DISK: Cannot write
to disk. written = -1 FILE_ERROR_FAILED
[107:4:1109/222921.873000:ERROR:disk_data_allocator.cc(175)] DISK: Cannot write
to disk. written = -1 FILE_ERROR_FAILED
Lots of room on the file systems.
It's interesting the difference between single and multi mode.

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #496 on: November 10, 2023, 08:15:25 am »
Yeah I've seen that message previously - it's on the TODO list to investigate one rainy day :)

David McKenna

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +24/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #497 on: November 10, 2023, 02:07:21 pm »
 Yep... needed a new profile, now html5test.com works and shows 472 (less than when running on QT6.3.2 - 522). Paul, I'm having trouble downloading from you again - really slow and stalls.

 One thing I've noticed with both QT5 and QT6 Doobles - if you go to 'Tools'-> 'Search Engines...' then click 'Add Checked' nothing happens. I know this used to work - maybe a Dooble regression? I tried the QT5 10.15.2022 version (the only old one I had around) and it worked. Anyone else see this?

Regards,
« Last Edit: November 10, 2023, 11:27:07 pm by David McKenna »

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #498 on: November 10, 2023, 09:18:02 pm »
Per my post on the uniaud thread, I just restarted the upstairs router (again). I'll replace it with a spare this morningand hope that corrects it.

David McKenna

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +24/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #499 on: November 10, 2023, 11:21:58 pm »
 Thanks again! Got the 'silent exit' libcn version, added 'EXCEPTQ=3Z to the environment for Dooble6 and grabbed the 2 easiest traps - one for trying to open a private window, and one for trying to load YouTube - for your viewing pleasure :-) Be interesting to know if they match what you get...

Regards,

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #500 on: November 11, 2023, 01:04:59 am »
Thanks again! Got the 'silent exit' libcn version, added 'EXCEPTQ=3Z to the environment for Dooble6 and grabbed the 2 easiest traps - one for trying to open a private window, and one for trying to load YouTube - for your viewing pleasure :-) Be interesting to know if they match what you get...

For Private window - I get a console message: "Single mode supports only single profile." So this may be a limitation of running in Single Mode....

https://smedley.id.au/tmp/qt6weben-6.2.6-20231111.zip  should support mp4/aac  -  the ABC News Channel (https://www.abc.net.au/news/newschannel) now plays here.  This build has vpx  and dav1d linked into the DLL  -  I've made some changes to the ASM code based on komh's commits.

VPX Youtube seems ok - example video https://www.youtube.com/watch?v=YmtIva6SsVk

AV1 seems ok too  - example video https://www.youtube.com/watch?v=UEEm61impBY (edit: video seems to pause/buffer with messages like '[67:6:1111/094423.293000:ERROR:platform_thread_posix.cc(149)] pthread_create: Not enough memory (12)'  on the console)
« Last Edit: November 11, 2023, 01:15:19 am by Paul Smedley »

Dave Yeo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4761
  • Karma: +98/-1
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #501 on: November 11, 2023, 03:17:12 am »
Yes, private window does work without single-process mode.
This build did load YouTube OK, while scrolling trying to find something worth watching the desktop froze. Afterwards it was back to vanishing, crash in libvpx MMX code again I think, which is weird as MMX should be fine.

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #502 on: November 11, 2023, 05:40:16 am »
the libvpx crash is really weird, especially as it  doesn't  seem to happen if we load  the code from a DLL <shrug>

I'm guessing the high cpu/hang loading youtube is due to javascript, but that is a bit of a WAG...

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #503 on: November 11, 2023, 09:18:01 am »
Test post  from Dooble with latest Qt6 WebEngine v6.2.6

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #504 on: November 11, 2023, 10:02:49 am »
https://smedley.id.au/tmp/qt6weben-6.2.6-20231111b.zip makes similar asm changes to the last commit, to the code for openh264 and libaom - might help with h264 and h265 video  playback....

David McKenna

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +24/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #505 on: November 11, 2023, 01:41:23 pm »
 Paul,

  This one seems to support all the same video formats as QT5 - h264 works fine (no h265 though) on https://tools.woolyss.com/html5-audio-video-tester/ . Still can't get YouTube to work - usually crashes, sometimes hangs (but 1 time worked).

  One difference I noticed on that test page - using QT5, some of the audio tests present a 'certificate error' page that you have to accept an exception for it to play. On QT6 you never get the exception request, it just doesn't work unless you check the '-ignore certificate-errors' setting, then they work. (Edit: maybe related to https://github.com/psmedley/qt6-webengine-os2/issues/11)

  I also tried turning off single process mode and indeed could use private windows - thanks for the tip Dave! Not very usable though - rendering seems slow and jerky for some reason...

Regards,

Edit: attached a YouTube crash trap file using the new Webengine.
« Last Edit: November 11, 2023, 02:20:27 pm by David McKenna »

Dave Yeo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4761
  • Karma: +98/-1
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #506 on: November 11, 2023, 06:19:29 pm »
There's that MMX crash again. Is the libvpx that Sylvan uploaded to netlabs-exp new enough for Qt6? It's version 13.1, libvpx8.dll

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #507 on: November 11, 2023, 10:23:06 pm »
There's that MMX crash again. Is the libvpx that Sylvan uploaded to netlabs-exp new enough for Qt6? It's version 13.1, libvpx8.dll

Yep - webengine needs >=  1.10... in checking this, also discovered that quite a few internal system libs  weren't being used - I probably ran configure before applying https://github.com/psmedley/qt6-webengine-os2/commit/a678cf7ed5e72b458e00c82e82e443e8aea8d49b

Paul Smedley

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2089
  • Karma: +159/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #508 on: November 12, 2023, 07:30:49 am »

David McKenna

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +24/-0
    • View Profile
Re: Qt6 Application Testing
« Reply #509 on: November 12, 2023, 03:38:25 pm »
Hey Paul,

  This one didn't seem to make any difference - examples on the test site play, but YouTube crashes. Trap log attached...