Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Doug Bissett

Pages: [1] 2 3 ... 105
1
Hardware / Re: Some successful installs with ArcaOS 5.0
« on: January 28, 2023, 06:13:36 pm »
Quote
Have to follow standard guidance... disable AHCI in BIOS, delete all partitions on the drive before installing, etc.

I really don't know where you got this "guidance" (it certainly is not "standard"). AHCI works fine (and is noticably faster than IDE), as long as the computer (hardware) supports it. If you aren't sure, add driver support for both AHCI, and IDE, and ArcaOS will use whatever it finds first (looking for AHCI first, by default).

Deleting all partitions on the drive, is not required, as long as you use the ArcaOS tools (and nothing else) to rearrange what exists.

It is true, that ArcaOS 5.0 probably doesn't contain enough help, but https://www.arcanoae.com/wiki/ has some information, that may not be in the included docs. It is MUST reading for anybody using ArcaOS, especially when you are new to it.

2
Hardware / Re: Some successful installs with ArcaOS 5.0
« on: January 28, 2023, 03:41:29 am »
Well, ArcaoS 5.0 is ancient history. The current version is ArcaOS 5.0.7. which contains a LOT of fixes.

Quote
Have to follow standard guidance... disable AHCI in BIOS, delete all partitions on the drive before installing, etc.

This is probably not required, and should not be required.

Quote
Hope this might help someone out there.....

If you want to help, at least use the current version.

3
Personally, I have OS/2 working well, and it does almost everything that I need to do. The biggest problem is "modern", so called (I don't believe it) "secure" web sites. Our ancient Firefox is becoming less useful every day. Dooble has some improvement, but it is far from being usable, and some web sites won't accept it because it isn't based on Google Chrome (one of the main "spyware" programs). That sort of thing is the main "problem" with OS/2 today. Most of that is outside of our control, and it does take time, and a lot of effort, to catch up.
I hate to break it to you, but Dooble uses qtwebengine, which uses chromium as it's engine - same as Chrome....

Yes, I know that, and it is one of the reasons why I am not too excited about Dooble. I find a LOT of network access to Amazon, and Google, web sites is blocked by my firewall. Fortunately, blocking that stuff (along with the various offensive governments) doesn't affect the web content much, but the blocking (mostly on the way out) is pretty consistent.

4
I don't want to argue. I also don't want to say that you don't know what you are talking about. So far, all I've seen is a sales pitch, no suggestions about what would improve things. A couple of years ago, somebody promised us that he was going to "fix" OS/2. He has gone away, never to be heard from again. Why? I don't know, but I suspect he was all talk, and no knowledge. Your suggestion that virtual machines are the answer has been hashed around, for years. It is NOT the answer. It is  a fall back, when nothing else works.

So, here is the challenge.  Offer to help with solutions, and we will see if you really do know what you are talking about.

Personally, I have OS/2 working well, and it does almost everything that I need to do. The biggest problem is "modern", so called (I don't believe it) "secure" web sites. Our ancient Firefox is becoming less useful every day. Dooble has some improvement, but it is far from being usable, and some web sites won't accept it because it isn't based on Google Chrome (one of the main "spyware" programs). That sort of thing is the main "problem" with OS/2 today. Most of that is outside of our control, and it does take time, and a lot of effort, to catch up.

OS/2 still has a couple of ancient programs that are better than anything any other OS has available today. Another part of the "problem" is that users seem to think that ported programs are preferable, and that is partly driven by older OS/2 software being "abandoned" by their creators (usually by death), but not being released to the world, or passed on to somebody else.

I find it interesting that programs got a lot bigger, when programmers started being paid by the number of lines of code produced, rather than the quality of the final result. That is complicating the porting process. One other problem, is that many companies produce something new, and they won't tell us how it works, so we can't produce support (especially drivers). We can get some, but not all, of that from the *NIX world, with some serious work.

The bottom line is that we don't have many (enough) good programmers, who know what they are doing, and that makes it difficult to do anything useful.

So, what is the solution?

5
I have been reading most of this stuff. I keep thinking "Here we go again. a newbie trying to tell us old timers how to use OS/2". Or is it that you are trying to tell us that we shouldn't be using OS/2? In either case, you have a lot to learn. Pay attention.

X64 is, so far, a non starter. Period. Even those who have been hacking the OS/2 kernel, for years, haven't attempted to mess with that. Running in a VM, under a 64 bit system, doesn't change the fact that. OS/2 is, and probably always will be, a 32 bit system. If somebody wins the BIG jackpot, and donates gobs of money, that may change, but you would need to find somebody who has the interest in doing it. Not to mention that the OS/2 kernel has a whole lot of parts, that nobody seems to know what they do. BTW, only Arca Noae has permission from IBM, to distribute modified versions of any of their OS/2 parts, and then the modified versions can only be, legally, used with ArcaOS. Many argue otherwise, but that is what the contract between Arca Noae, and IBM says. Arca Noae will never, knowingly, cross the boundaries set by that contract.

I find virtualization to be pretty much a dead end (I have been playing with it, for many years). Even windows 7, running in VBox under windows 10. Is not even close to running it on bare metal. I have never bothered trying to run windows 10 in VBox. I do have windows 7 (32 bit) running in VBox under OS/2 (ArcaOS). I find that to be more useful than running OS/2 under VBox in windows 10, but it does take some very careful setup, or it will use too many system resources. I have played with Linux, but I just can't see why I would want to use it.

Overall, I find virtual machines to be a huge step backwards, and they are another thing to manage.

6
Quote
Any idea about this hung / TRAP000E ?

Just a WAG, but try turning off Lazy Write (cachejfs /LW:OFF at a command prompt.).

7
Hardware / Re: panorama not remembering monotor resolution
« on: December 04, 2022, 04:35:01 am »
I have a very annoying problem.  If I boot the computer without the monitor being on panorama reverts to something like 640 x 480 which is stupid on my 1920 x 1200 28 inch monitor. 
Is there a way to make panorama remember the monitor resolution?  I have no problems like this with Linux on the same monitor via a kvm switch.

I think we need a bit more information:
What are the video adapters?
What is the KVM switch?
What is the monitor?
When you say "without the monitor being on", is it unplugged? Just sleeping? Switch off, but still plugged in? All but unplugged often returns things like EDID information, but not always.

I tried turning the monitor switch off, on my old DELL system, then turned the computer on. I pressed <enter> (for Air Boot) with the screen off. The machine booted, so I tuned the monitor power on. It was in the selected 1280x1024 mode. The monitor did take a second, or so, to figure it out, but then it worked normally.

My video adapter seems to be something that DELL invented.
The KVM switch is a Compucessory 2-Port PS2 KVM switch Model 10353. I got it a number of years ago for $5 CAD. It was in the surplus bin.
I am using a HPf1905b monitor.

Some thoughts:
Do you have the problem if you plug the monitor directly to the computer (no switch)?
What setting did you select in System Setup-> Screen-> Screen, left side under resolutions? Mine is set for the desired 1280x1024 resolution.

8
Storage / Re: HPFS and JFS
« on: November 21, 2022, 01:20:08 am »
I lost a JFS partition, when JFS was new. IBM released an updated driver, and I have never seen a problem since then. Of course, I do keep reasonably current backups, which tends to discourage major failures.

I quit using HPFS a number of years ago. HPFS eats way too much lower shared memory space, and I have lost HPFS partitions, that were not recoverable (without a backup), more than once.

Otherwise, I agree with all that Dave said.

9
Storage / Re: USB3.0 copy speed
« on: October 28, 2022, 11:40:43 pm »
Quote
This is a Micro SD Ultra, 32GB Sandisk. Formatted with DFSEE long ago. The origin is a SSD hard drive, with JFS. All very normal.
IFS=C:\OS2\JFS.IFS /LW:64,256,8 /AUTOCHECK:*

Not very "normal", at all. I think that war the default for ancient IBM servers. Having done some experimenting with those parameters, I have concluded that they *may* work with old hardware, but they are not even close to being suitable for modern hardware. IBM chose:
Code: [Select]
IFS=Y:\OS2\JFS.IFS /LW:5,20,4 /AUTOCHECK:*before they abandoned OS/2. That seems to be far better, but it is still for old hardware. Having spent some time experimenting, I decided that it works as well as anything else (mostly because modern hardware is fast enough, that humans can't tell the difference). I did try your parameters, and things really slowed down.

Quote
"Swappath = C: \ 0 4096"

Why would you use a minimum size of zero bytes? That is surely going to cause problems if swap ever fills up. How much real memory do you have? If it is more than 2 GB, swap will probably never be used anyway.

Quote
What interests me most is your opinion of whether it is a good performance or not, by your experience.

Since I don't use FC, I can't compare to your numbers. My guess would be that your numbers tend to be on the slow side of "normal" ("normal" being the average of all of the "abnormals"). I usually use RSync to copy files to USB sticks or USB connected HDDs. HDDs are far more consistent, and work in the 17 MB/s range (as measured by RSync). I have a couple of sticks that work in that range, but most work in the 12 MB/s range, and some in the 5 MB/s range (one works at 0.1 MB/s - obviously defective). RSync complicates the numbers because it does reads, and writes, while copying files, and it all depends on whether the USB connectors are working properly (they often don't connect at the optimal speed).

Quote
Chkdsk /F, but does nothing.

What do you mean by "nothing"? Is it hung? Is it telling you that nothing is wrong?

Quote
The only thing that caught my attention, was the Glocal (country palette) en-US, showed me when I made the flap with a strange source, similar to the photo that commands you, but in the flaps, not in the text like this photo.

I don't understand what you are trying to say. If you use a different language, and code page, to read it, than was used to write it, almost anything can happen.

10
Applications / Re: Java applications
« on: October 28, 2022, 09:19:05 pm »
Quote
Sorry, lot to translate? Only totally new stuff, all other translations are already there. And doing the translation is also something with some lets say "smell" around it if I had understood the comments in the Dutch user group, many years ago, correct.

EVERYTHING needs to be translated (by volunteers). Any reference to "OS/2" needs to be translated to "ArcaOS" (for example, and there are many more),  It takes a LOT of work to find those things, and decide how to change the English version, then the translators need to translate it, then other translators need to make sure that the translation got done properly, and on, and on.

That doesn't include the work required to be able to build the installers for each language (which includes translating the installers). Then all of it needs to be tested, fixed, and tested again.

It is a HUGE project, and it all takes a lot of time, and effort.

11
Storage / Re: USB3.0 copy speed
« on: October 28, 2022, 09:06:50 pm »
It is not possible to answer that question. Way too many variables can affect the speed, even when copying from HDD to HDD. For example:

What device are you using, and what is it rated for? Most USB devices operate slower than advertised. I have some USB 2 devices that are faster than some USB 3 devices. Cheap devices never operate at the advertised speed (and good luck trying to get compensation). Even the best (very expensive) USB devices rarely operate at advertised speed (they always quote the fastest, instantaneous, speed, but average speed is always slower). Write is always slower than read too.

What file system(s) are you using (source, and destination)? FAT32 is extremely slow (even in windows). How big is (are) the file system cache(s)?. What parameters are you using for the cache(s)? In fact, you are probably better off not using a cache, at all, when using USB devices, but few file systems (if any) allow you to turn off the cache. The latest FAT32 driver has an option to turn off Lazy write for specific drives (look up the /EX: parameter), which seems to speed things up a bit.

What else is the system doing? Trying to do an internet download, while copying to USB, is pretty high impact on both operations.

There are other things that can affect copy speed, but they are smaller impact.

12
Storage / Re: Cloning a drive
« on: October 16, 2022, 04:34:38 am »
I do it a lot, since that's how I manufacture laptops and desktops.

I boot from ArcaOS media, and back up all drives. You back up anyway, right? I use zip version 3, with flags qryS to also copy links and system files.

Then I install the new drive, partition and restore using unzip version 6.

Not only does this give a lot of versatility on drive layout, but it tests my backup and restore capability.

I agree, that this 9s the way to do it. I have done this many times, with good results.

13
Setup & Installation / Re: MARKEXE vs EXECMODE - differences?
« on: October 15, 2022, 08:15:00 pm »
There is no difference with what those two programs do, The main difference is that EXEMODE is supplied with OS/2, while MARKEXE is only in the DDK toolkit. Everybody gets EXEMODE.

As for your problem, I have been having hangs sometimes. Usually when some program (different programs) fails to shut down properly (it looks like it did, but some time later, I find that it is still open, and can't be closed). Some other indications point to memory overlay. I have found that using a JFS cache, of more than 132000 K is one of the triggers, but it seems that using MEMLIMIT to reduce available system memory by 3 or 4 MB is far more effective. One other thing, that seems to cause the problem, is to use VirtualAddressLimit greater than 2560 (this may be machine dependent).

14
Applications / Re: printing from Lotus SmartSuite WordPro
« on: October 10, 2022, 07:45:42 pm »
I seem to recall, that LSS has problems, when you switch printers. It needs to be reset somehow. Unfortunately, I don't remember the details.

15
Multimedia / Re: Updated Uniaud32 build
« on: October 06, 2022, 07:55:29 am »
Quote
I was running the music player, and then opened the MahJongg game that came with ArcaOS. Switching to PM123 to load a new song, which started playing, then switching back to Mahjongg, the sound cut out - upon closing Mahjongg the sound returned, but then cut out after a few seconds.

Mahjong, and Klondike solitaire, use sound to time the game, even when sound is turned off. Depending on the capabilities of the sound driver, that can, or might not, cause sound problems.  Usually, the "music" that you are listening to stops. When you close the game, the "music" should continue. It is very common for the sound to have trouble getting started again. That has been a serious flaw in UniAud, since day one.

Pages: [1] 2 3 ... 105