Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Doug Bissett

Pages: [1] 2 3 ... 107
1
Applications / Re: AOS RAM Disk
« on: June 07, 2024, 02:59:31 am »
I am not going to try to duplicate your configuration. there is really no point in doing that. I will comment on your configuration (which is similar to what I used a number of years ago);

RAMFS is not a good choice: It takes up lower shared memory space, which is in critical short supply. The ArcaOS RAMDISK (or use the QS Loader - available from HOBESARCHIVE, which is the same RAMDISK). It can use memory above what OS/2 can use, meaning that only a small driver uses system memory. A simple script, in STARTUP.CMD, can format it to JFS (start with selecting FAT32 as the format), which has full support for EAs and things like the SWAPPER (which doesn't seem to be used anyway, when you have more than 2 GB of memory).

HPFS is no longer a good choice. It also uses critical lower memory space. You likely use JFS anyway, which, on it's own, performs better than HPFS (especially when a CHKDSK is required at boot time).

If you can, use VIRTUALADDRESSLIMIT=3072. If that doesn't work, try 2560, which should work on all ArcaOS systems (and probably ECS and earlier versions of OS/2).

2
Applications / Re: AOS RAM Disk
« on: June 07, 2024, 12:08:54 am »
How, exactly, are you measuing speed? Read? Read/write? Write? What are the cache parameters? Which file system?

There are too many variables to even start to estimate speed, never mind try to compare it.

Using the DFSEE read/write speed test, on my old Lenovo T510, with AHCI type SSD, I get about 41 MiB/s Same machine with ArcaOS Ramdisk, tells me about 397 MiB/s. No doubt about which is faster.

I don't have exact numbers for my new Asus X570, but the RAMDISK, and NVME SSD are pretty close to the same speed. The advantage to using the Ramdisk, is that it doesn't cycle out the memory cells, in the NVME SSD, as much.  Since memory, above 4 GB, isn't used much anyway, it doesn't really matter if those cells get cycled. An interesting thing, is that a 3.1 GB system dump, to the Ramdisk takes about 2 seconds. Then after I boot, that dump gets copied to more permanent storage, and that takes about 5 minutes (it is a FAT32 dump partition). FAT32 is VERY slow, even on a NVME type SSD.

3
Hardware / Re: Modern Motherboards - Whats working
« on: June 02, 2024, 03:26:48 am »
I have been skipping through this, but thought I would add a few comments. Unfortunately, I am not at home, so most of this is from my failing memory.

I, recently, got an Asus x570 Tuff Gaming motherboard, with 6 core (12 threads, for windows) AMD 5600G (?) processor. Put 16 GB of memory in it, with a 1 TB Crucial NVME stick for disk. After I looked through the UEFI BIOS, and turned off a number of things, it is working well. Over 3GB memory available to OS/2. Sound works (UNIAUD needs /A:1). The 2.5 Gbps Realtek NIC works (with Multimac MMRE, but I can't say if it runs that fast since I don't have another machine with 2.5 Gbps). Video is HDMI only (works well, with a 1920x1080 screen, and Panorama).

Overall, I am very pleased with it.

4
Networking / Re: Updated Samba Client
« on: January 28, 2024, 12:30:04 am »
@Paul
Quote
I have no idea what the NOLARGENTEXEICON setting does and there is  definitely no code  in Samba that would handle it

From REXX T&T:
Code: [Select]
SET NOLARGENTEXEICON=n
Limit the number of megabytes (=n) the WPS should scan through Windows EXE files for the program icon before assigning a default icon

Available: New kernels from testcase (APAR PJ27886)
Source: XWorkplace Mailinglist

5
Networking / Re: ArcaMapper and Network Protocols
« on: January 17, 2024, 07:46:01 pm »
Quote
Reading generally it seems there are statements you can add related to adding specific protocols to SMB.conf, like Netbios - there were also statements about various network protocols listening on different ports - was looking to see if anyone can tell me any success stories about connecting to some of these legacy systems under ArcaMapper.

Yes, there are many (mostly useless) things. You probably want to get back to the DEFAULTS, because they work most often. The defaults may need to be restored in the other devices (NAS, win 7) too.

It would help if you told us exactly what you are doing, and what the results are.

6
Networking / Re: ArcaMapper and Network Protocols
« on: January 17, 2024, 04:18:48 am »
Quote
Agree the Samba Server in ArcaOS is 3.x (OLD) - however I've been posted builds of a Samba 4.x server here for some time. Current build is based on Samba 4.19.4.

IMO, Mark is not ready to try Alpha, or Beta, software. (I am not ready either, because I don't know enough about SAMBA). What we need to know, is exactly what is he doing?

I can assume that he is trying to use SAMBA CLIENT, to access his other devices (so the server would be entirely irrelevant). Obviously there is a problem there, and it is probably a setup error. Many users have missed the fact that the SAMBA CLIENT has almost caught up to the rest of the world, and they have forgotten what they did, to other servers, to get older versions of the client to work properly. Some, or all, of those things need to be undone. Win 7 is sort of a middle ground, where most, but possibly not all, parts will work with our client, and server.

7
Networking / Re: ArcaMapper and Network Protocols
« on: January 17, 2024, 01:08:34 am »
Quote
Good Morning Guys!

That is, good if you like waking up to -41 C with an overnight low of -46 C. We had 3 months of balmy winter here in Alberta and are now paying for it - I see some of our colleagues in the states are having winter storms, so I guess we're all in it together.

Well, it is afternoon now. That was a serious cold snap. It is still cold, but I am looking for the beach.   :)

Quote
I will say as background, I've never been able to successfully connect to these resources using ArcaMapper, or its previous incarnations under ArcaOS in the past - so I decided a cold winter day was the time to try to solve this problem once and for all.

I don't know anything about your NAS, but it should work. I have not had problems with win 7, since I told it to use the proper protocols. I have removed all but three win 7 VBox systems. I need to ask what version of win 7, since networking is a little different in different versions.

Quote
Are there any other specific statements that I should add or modify, or am I looking in the wrong direction?

If you have ever modified any of those statements, UNmodoify them, but it is more likely to be something that you are doing wrong. Trying to figure that out is probably next to impossible. There are alot of ways to mess it up.

First, realize that SAMBA server, in OS/2, is version 3.x (OLD), but it is capable of handling win 7 (I assume the NAS is a Linux box). SAMBA client is version 4.x, and it needs to be told to use older protocols (when necessary), hence the -NT parameter. -NT should not be necessary with win 7 (but leave it as default). I am not sure about your NAS. Win 7 may need to be set to stop using the older protocols, if it was previously set to use them.

But first, exactly what do you do to create the problem, and exactly what happens?

8
Communication / Re: COM Port Setup
« on: November 28, 2023, 06:12:59 pm »
I am trying to setup a COM port under ArcaOS. Do I need to add any statements in Config.sys? I tried mode com1 through com8 and it's not recognized. I don't see any COM ports in the hardware manager either. I'm not using a USB->Serial but an actual COM port on the motherboard.

The AcaOS installer often misses the presence of a COM port. Look in CONFIG.SYS, for:
Code: [Select]
DEVICE=C:\OS2\BOOT\PSCOM.SYS(C: is your boot drive). If it is not there, add it. If it is there (a remote possibility is that it will be COM.SYS), it should work.

Note, that software modems won't always work.

9
I suggest that you post the entire testlog. It has other interesting information.
I'm probably doing something wrong because the file containing that quote was HUGE.  I hesitate to impose it on this Forum.  "Attachments and other options", below the entry-posting window, looks simple enough but I need to be sure you get the wanted file. There are a lot to choose from.  And I'm posting via my Windows 10 laptop, not my AOS Machine; juggling them gets messy, involving unreliable USB sticks.  (&c)   :(  Can you be more specific, please?  Like in those old fairy tales, be careful what you wish for.   :-\

(Last moment reply:)  Martin, thanks for the Lenovo URL.  I'm not sure which of those is closest to mine.

There are many of those things. The ONLY way to know, exactly, what you have, is by using TESLOG, for that specific machine. Anything else leaves us wondering what it is.

10
Quote
(Re: Doug)  M900?  Oh, Lord.  I'm guessing that "a Tiny" doesn't quite cut it as an answer.

"Tiny" has nothing to do with it. What is the model, so we can tell, exactly, what it is?

The "Tiny" probably means that it has no cooling fan, and will be somewhat sensitive to heat (which will cause it to slow down, to protect itself from overheating). Not a great problem, but be aware that placing anything on top of it (or even near it) will tend to capture heat, and aggravate the problem. Otherwise, the "Tiny" should be much the same as a "normal" PC. The question is: is it UEFI capable, and is it enabled properly? If not, the new Arca Noae support for DOS/WIN will not be enabled.

Quote
If there is a way to ask the m/c, I can give it a go.

Go to a command prompt, and run "TESTLOG GENERIC" (no quotes). It will create a lot of information about the machine, and how it is configured. Post it here.

11
Looking back, I see that you said it is a Lenovo n900 computer. Which one? There are a lot of different models of m900.

Then, is it installed using Legacy support (in the BIOS), or in UEFI mode (without the CSM)? If it is not UEFI, without the CSM, you do not have the new DOS/WIN support that UEFI supplies, and the old CSM is likely not capable of running your DOS/WIN programs. The symptoms, that you describe, would seem to be what happens, when trying to run DOS/WIN programs with a broken CSM (most of them are broken, in machines less than about 15 years old).

Quote
(or maybe using Alt+F2 did it) because the system booted up normally.

That is an indication that you need to properly sort your CONFIG.SYS. Look up LCSS (Logical Config.Sys Sort) at HOBBES. It may not help, but it usually does, when Alt-F2 helps. They both change the load timing, which often causes trouble. The other option, is to put a file, named Alt-F2on.$$$ into the root of the boot drive. The presence of that file (contents don't matter) will do Alt-F2 for you. That will not make DOS/WIN work, but booting will likely be fixed (no guarantees).

12
Applications / Re: ANPM disables netlabs-experimental repository URL
« on: November 17, 2023, 07:34:25 pm »
That is not the URL that installing the netlabs-exp package provides. Use ANPM to uninstall the netlabs-exp packae (if installed), and install it again.

13
Hardware / Re: Using a UPS to save SSDs
« on: November 10, 2023, 05:49:47 pm »
Quote
(Re: those cables)  I mis-phrased, intending to say I presume Seagate ensure supplied cables work properly with their HDD.

Seagate. like every other manufactuer, use the cheapest cables they can get. USB cables are basically two kind. One is used for charging devices, and the other is used for data. In fact, both are the same (although some charging cables don't have the data wires). I would expect the USB cables, that come with any device, will work with the device. The connectors, and the legth, are the inportant parts.

Quote
(Re: the Apollo Lunar Lander)
16K, in those days, was a huge amount of memory. Remember that it was not running an operating system, only a very specialized, highly optimised, program.

Quote
we hear Not A Lot about Error Correcting Code (ECC) RAM in office m/cs.

ECC, when it was first developed, was am expensive stop gap for poor manufacturing. Today it is an advertising gimick. Memory rarely fails, eliminating the need for ECC (which is just as likely to fail, and slows memory speed). It is generally only used for "mission critical" computers (usually in hospital monitoring machines). If those who mandate that (usually governments), really understood it, thay wouldn't bother.

14
Hardware / Re: Using a UPS to save SSDs
« on: November 10, 2023, 01:39:21 am »
Quote
Crucial: no experience of them. And I've concluded from your input that my backup drive may as well be one of those quaint Olde Worlde electromechanical things, with a simple USB-3 cable (to suit), around 1TB or even 500GB, formatted in FAT32 (purely for inter-OS portability).

Crucial has really good performance numbers, and I have had no reason to question that. I will never buy a spinning disk again. They are more expensive, more delicate, and slower than SATA (AHCI) disks. I may even switch totally to NVME sticks, even for external (USB) drives.

Quote
Seemingly it comes with two types of USB-3 cable, which is handy and probably means they can cope.

Cables don't mean much. Adapters are available.

Quote
Avoid: Western Digital and San Disk got no applause, so chuck them on the compost heap.

If you have them, use them, but I wouldn't buy a new one.

[quoteEthernet would mean more cables littering the floor.][/quote]

There may be an advantage to using Ethernet, but I don't know what capabilities your printer has. My HP OfficeJet 3830 has WiFi. No cables, and more function than using the USB connector. If it does what you want, use it, but I would avoid connecting it to a battery.

15
Hardware / Re: Using a UPS to save SSDs
« on: November 07, 2023, 06:33:00 pm »
Quote
Thus far, I've not been aware of that SATA/NVME issue, so "pass".

Check out NVME. It can be your only "disk" in your machine, as long as the machine is new enough to be capable of booting from it. NVME SSD  is a LOT faster than SATA SSD. The cost is comparable.

Quote
Scarily, I've been backing scrappy stuff to a Kingston 1GB USB-2A (Data Traveler II, "migo") bought in 2006 and simply trusting all is well.

Well, 1 GB will keep the backup size under control. I don't think you can even get sticks less than 32 GB any more, and they are more expensive than 256 GB sticks. Kingston is one of the netter brands, but if it is from 2006, you are pushing your luck.

Quote
(Re: NAS boxes, PSU quality &c)  NAS boxes I have never dealt with, ditto RAID (other than theory, which suggests a five-way drive setup is Good.  A review on the Net really liked the APC ES700G (NB the 'G' apparently matters).  Further info on an APC site suggested that model would cover my needs, besides having 4x surge-protected sockets + 4x surge- and battery-protected sockets.

NAS boxes are useful, if you need one. If you don't know anything about them, you probably don't need one. Same goes for RAID. RAID is not really supported by OS/2, so it is a waste of money. USB enclosures will serve the same purpose, for a simple system configuration.

Quote
Guess: perhaps the symmetrical, doubled-up structure of 3C gives more reliable contact, on top of the higher speed forcing better construction?

Almost anything is better than Type A USB connectors (especially when used with USB 3.x).

Quote
Wikipedia article underlines how battery life can be consumed by deep-discharge events.

Deep discharge is a killer. You want to be shut down, by the time it gets to about 50%.

Pages: [1] 2 3 ... 107