Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Sean Casey

Pages: 1 [2] 3 4 ... 7
16
Setup & Installation / CUPS and LIBC defect?
« on: September 06, 2020, 03:35:39 am »
I have been struggling to upgrade CUPS v.2.1.3 to v.2.2.12 but kept getting rpm chmod errors.  I wanted to stick with an RPM install and avoid manually installing it.

I eventually came across a 10 year old post describing an issue with libc and how EAs are handled when using 386 HPFS.  Since I'm using 386 HPFS, I rebooted with the HPFS.IFS driver and then CUPS installed without any errors.

Is this a known issue with LIBC and 386 HPFS EAs that's going to remain unresolved?

17
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: September 05, 2020, 01:22:04 am »
See attached for the CM119.

18
Setup & Installation / Re: ArcaOS 5.0.6 released
« on: September 02, 2020, 08:00:21 pm »
Hi Pete,

That looks like a winner, thank you!   Removing numlock2.

19
Setup & Installation / Re: ArcaOS 5.0.6 released
« on: September 02, 2020, 06:58:21 pm »
What is NUMON.EXE? There is no such thing in ArcaOS. Report the problem, but they can't support everything that a user adds to the mix. Was that line in your original CONFIG.SYS?

This was in my config.sys when I upgraded from 5.0.4 to 5.0.5, but it only became an issue upgrading from 5.0.5 to 5.0.6. Numlock2 is licensed by Mensys and is not distributed by Arca Noae; it turns on numlock.

20
Setup & Installation / Re: ArcaOS 5.0.6 released
« on: September 02, 2020, 05:15:01 pm »
I just updated and now ANPM is broken.   When starting, ANPM prompts for my AN repository subscription IDs and PWs, and then throws a Python Error "The Python interpreter terminated with error code 123.   I also tried to rebuild the RPM database and received the popup error VX-REXX "DosConnectNPipe".

This issue was due to the installation process adding the following to my config.sys:

    SET COMSPEC=C:\OS2\CMD.EXE /K C:\OS2\NUMON.EXE

This was derived from my existing entry:

    SET OS2_SHELL=C:\OS2\CMD.EXE /K C:\OS2\NUMON.EXE

Changing to the following resolved my error:

    SET COMSPEC=C:\OS2\CMD.EXE

21
Setup & Installation / Re: ArcaOS 5.0.6 released
« on: September 01, 2020, 05:08:44 pm »
I just updated and now ANPM is broken.   When starting, ANPM prompts for my AN repository subscription IDs and PWs, and then throws a Python Error "The Python interpreter terminated with error code 123.   I also tried to rebuild the RPM database and received the popup error VX-REXX "DosConnectNPipe". 


22
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: August 28, 2020, 07:03:02 pm »
Hi Lars,

Thank you very much for your help.

I think it would be better to spend your valuable time supporting more ubiquitous devices.  My bad luck for purchasing the one C-Media device that didn't work (I might use the CM6533 w. a Linux machine).  The other C-Media CM119 device is working beautifully with OS/2 and VMware passthrough.

<<One the other hand, that would not explain why you can successfully play other WAV files without any probs>>

Related to your observations, I think that lovely FEATURE is responsible for having my left channel often times disabled after booting into OS/2, providing sound only from my right channel.  I didn't experience this using Linux.  I did connect a microphone, but didn't hear it when playing a wav file.

My suggestion is for Martin to markup the device as not supported (or limited support).   If this is something you would like to support, I can test anything you send my way.

- Sean

23
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: August 28, 2020, 12:10:35 am »
Hi Lars,

First, I want to thank you for making these drivers available.  It's great to have sound!

I restored the original wav files and connected the C-Media CM119 device I received today and all the wav files played without issue.  The CM6533 device was definitely the problem, likely due to being a synchronous device, as Wim pointed out. 

Using the CM6533, all the dsk_*.wav files would loudly hiss, with the intended sound being heard faintly in the background.

I have attached my lsusb output for the CM6533 device.


24
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: August 27, 2020, 03:37:18 am »
If worst comes to worst, there's always the option of upconverting the wav files to 44.1kHz.

For the moment, I like your suggestion and have transcoded all the files.  I first tried using Saracon, which couldn't read the files, but dBpoweramp had no problem.

I'll test my setup with the other C-Media adapter I have coming tomorrow to determine if the CM6533 is the problem.

25
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: August 26, 2020, 11:00:28 pm »
Hi,

Wim, I generate the identical output, so it's the same.  I read that adaptive type devices run at exactly the speed the PC sends the data, within  their operating range, while synchronous devices slave to a provided clock signal and typically operate at fixed or a limited number of data rates.

Lars,  I am having problems with files having the following characteristics.

soxi dsk_opnw.wav

Input File     : 'dsk_opnw.wav'
Channels       : 1
Sample Rate    : 22050
Precision      : 16-bit
Duration       : 00:00:01.32 = 29216 samples ~ 99.3741 CDDA sectors
File Size      : 58.5k
Bit Rate       : 353k
Sample Encoding: 16-bit Signed Integer PCM

These work fine:

soxi applause.wav

Input File     : 'applause.wav'
Channels       : 1
Sample Rate    : 11025
Precision      : 8-bit
Duration       : 00:00:02.19 = 24091 samples ~ 163.884 CDDA sectors
File Size      : 24.1k
Bit Rate       : 88.4k
Sample Encoding: 8-bit Unsigned Integer PCM

There isn't a big selection of packages from which to choose while installing ArcaOS 5.0.5, I'm not sure what I might have missed.  I then applied your usbdrv234, following directions.

I have a C-Media CM119 device coming tomorrow.  That should tell me if it's something I borked during set up, or if it's a problem with the CM655 chip.


26
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: August 26, 2020, 05:34:01 pm »
I will  add the UGREEN adapter (Model 30521)  (C-Media CM6533 chipset) 0d8c:0024 on the OS2World wiki.

You might want to wait as I'm still looking into resolving my issue with low bit rate WAV files.   Using a fresh ArcaOS install with Lars' latest drivers didn't resolve the issue, so either I'm doing something wrong, or the CM6533 is only partially supported.

27
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: August 25, 2020, 07:06:14 am »
Excellent, my first sounds from OS/2 under VMware!!!  I changed to the USB Audio 1.0 driver and then in Multimedia Setup, I deselected the UAC2 Adapter and selected the USB Adapter.  However, the dsk_*.wav files are distorted?

28
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: August 25, 2020, 06:42:31 am »
The UGREEN unit looks like a USB audio 1. Simple mono input, low quality stereo output.

USB Audio 2.0 looks like a DJ mixing station. In fact, I think that is what most of them are used for.

Thanks for the added info. The product description referred to a "Input USB 2.0 A" but was silent on the output.  Not knowing anything about USB audio, I assumed I needed a 2.0 driver.  I'll spend more time with a 1.0 driver.  If no joy, I'll order the SYB product which states it's "USB Audio Device Class Specification 1.0" and has a vendor/device ID that has been reported by Martin to work.

I'm looking forward to finally getting sound on VMware OS/2.  I thought I was stuck with broken virtualized audio and wasn't thinking USB passthrough until I saw these recent posts on USB audio.       

29
Hardware / Re: Question about USB Audio (Input / Output).
« on: August 25, 2020, 01:34:59 am »
1) Make sure you use the USB audio driver(s) from <DVD>:\CID\SERVER\ARCAPKG\USBAUD2.WPI. That is the one that gets installed with a NEW install. The other one, that gets installed with an UPDATE install is garbage.

Hi,

I purchased the UGREEN adapter (Model 30521) on Amazon which has a C-Media CM6533 chipset.  I believe it's a 2.0 device.  Linux identifies the hardware ID as 0d8c:0024.  Using the above audio drivers, I only receive white noise.  I have tried Lars' USBAUD2.SYS drivers and don't hear anything. I suspect this is a non-supported chipset.   

I see Amazon sells the Syba adapter (Model SD-CM-UAUD) that has the device ID 0D8C:0008 which Martin has identified to work. 


30
Hardware / Re: VM Parallel support inside OS/2
« on: August 11, 2020, 06:06:54 pm »
I occasionally use OS/2 PMfax (Keller Group, v.3.2h), now freeware, w. a serial Courier modem.  It's an excellent application.    I was having an intermittent hardware issue with my serial port using Vbox, but no issues using VMware.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 7