Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Bernhard Pöttinger

Pages: [1] 2 3
1
Networking / Re: WIFI on Lenovo W520
« on: June 03, 2022, 08:44:14 am »
Hi,

@Andi: xwlan v3.14beta10; wpa_supplicant v2.10-devel; I have tried your suggestion, but it makes no difference.

@Neil: the procedure for the w500 is, to start ArcaOS with wifi enabled; then turn off and on wifi with the front switch and start xwlan and enable the radio; on the w520 I tried the same procedure but no success; on the w500 after turning off and on wlan with front switch and enabling radio in xwlan the led for wifi on the laptop is comming up; on the w520 the led is not comming up with the procedure (the switch for wifi is on the w520 on the left side) but the led is on when starting the laptop and the genmac driver ist loading as on the w500.

@Martin: I will try your suggestion on switching the adapters and will tell you the results.

Thank's all for your suggestions.
Bernhard

2
Networking / WIFI on Lenovo W520
« on: June 02, 2022, 06:38:29 pm »
Hi,
I have a lenovo W500 and a W520 notebook. The W500 has an Intel 5100 wlan adapter and wifi is working well. The W520 has an Intel 6205, which is not working. So I patched my bios (removed the whitlist) on my W520, bought an Intel 5100 wlan adapter and replaced the Intel 6205 with my new Intel 5100.
Under Windows the W520 Notebook can connect to wlans but not under ArcaOS. The adapter will be recognized as the lantran.log shows:

Quote
IBM OS/2 LANMSGDD [05/21/04] 6.00 is loaded and operational.
E1000B NDIS device driver @#Arca Noae LLC:1.1.4#@##1## 26 Nov 2018 09:25:28     DAZAR1    ::::4::SVN84@@Intel(R) PRO/100
0 NIC Driver
E1000B Found device 0:25:0
E1000B Hardware detected: Intel(R) PRO/1000 Network Connection 7.6.1-k
E1000B Setup interrupt filter 20
E1000B Mac address: f0:de:f1:b6:f5:39
USBMOS NDIS device driver @#Arca Noae LLC:12.07#@##1## 15 Aug 2020 14:55:57     DAZAR1    ::::::@@Moschip USB to Etherne
t driver (32 bit) (c) 2020 Arca N
IBM OS/2 LAN Netbind
WRND32$  bound to  "TCPIP_NIF".
WRND32$  WRAPPER for bus: 3 slot: 0 Vendor: 0x8086 Device: 0x4237.
WRND32$  load SYS: "NETW5X32.SYS" length: 3630080 CRC: 0x5ba4 / 0x893b.
WRND32$  load INF: "NETW5X32.REG" length: 2434.
WRND32$  WRAPPER ErrorLog 0x40001b7c.
WRND32$  WRAPPER hardware init successfull MAC : 0024D6:60824C.
When I try to connect to my access point with xwlan and wpa_supplicant I get:
Quote
Successfully initialized wpa_supplicant
lan2: Trying to associate with SSID 'tccwifi'
lan2: No network configuration found for the current AP
lan2: CTRL-EVENT-DISCONNECTED bssid=1c:00:ba:57:90:19 reason=3 locally_generated
=1
Has anybody an idea what could be wrong or what can I check?
best regards
bernhard

3
Setup & Installation / Re: Transition from i686 to pentium4
« on: April 08, 2022, 09:10:30 am »
Hallo Silvan,
no I have no firefox running. I have this behave only in my vbox VM (5.0.51) running on top of ArcaOS.
I have done the same procedure on a physical machine and I have no problems with yum / rpm. Maybe it is a timing problem on my vm, that python does not load its modules fast enough.
best regards
bernhard

4
Setup & Installation / Re: Transition from i686 to pentium4
« on: April 07, 2022, 01:07:28 pm »
Hi Martin,
thx for your reply. All yum or rpm commands are showing this error. But not always. From 5 yum or rpm commands 3-4 will fail and 1-2 commnds are running correctly.

Quote
{0}[c:\] yum list installed |grep python
python.i686                          2.7.6-25.oc00                  installed
python-libs.i686                     2.7.6-25.oc00                  installed
python-pycurl.i686                   7.19.5.1-2.oc00                installed
python2-rpm.pentium4                 4.13.0-20.oc00                 installed

{0}[c:\] rpm -qa |grep python
Fehler: Failed to initialize NSS library

{1}[c:\] rpm -qa |grep python
Fehler: Failed to initialize NSS library

{1}[c:\] rpm -qa |grep python
python-libs-2.7.6-25.oc00.i686
python-pycurl-7.19.5.1-2.oc00.i686
python2-rpm-4.13.0-20.oc00.pentium4
python-2.7.6-25.oc00.i686

{0}[c:\]

Python3 is not installed on this vm. I will try it on an other physical Arcaos system.

Regards

5
Setup & Installation / Transition from i686 to pentium4
« on: April 05, 2022, 10:21:02 am »
I am trying to change my platform. I have changed the platform settings in anpm from i686 to pentium4. Then I have just updated os2-base to pentium4. After that I started an 'yum update' and all packages which have updates will be updated to platform pentium4. But now I have some problems with yum or rpm, for example:

Code: [Select]
{0}[c:\] yum list installed
Fehler: Failed to initialize NSS library
There was a problem importing one of the Python modules
required to run yum. The error leading to this problem was:

   cannot import name ts

Please install a package which provides this module, or
verify that the module is installed correctly.

It's possible that the above module doesn't match the
current version of Python, which is:
2.7.6 (default, May 16 2020, 17:42:14)
[GCC 9.2.0 20190812 (OS/2 RPM build 9.2.0-4.oc00)]

If you cannot solve this problem yourself, please go to
the yum faq at:
  http://yum.baseurl.org/wiki/Faq

After some retries the command runs ok.

best regards
bernhard

6
Programming / Re: ncurses linking error
« on: July 25, 2021, 09:08:40 am »
thank you - "-ltinfo" did it. Now my app is building fine.
many thanks for your help and best regards
Bernhard

7
Programming / ncurses linking error
« on: July 24, 2021, 10:08:11 pm »
Hello, I need help with an application I try to build with gcc. The linker shows 2 undefined symbol errors:

{1}[e:\var\tmp\ucsd_pme-0.1.0\src] gcc -v configfile.o console.o boot.o disk.o graphic.o interpreter.o memory.o null.o p
me.o printer.o remote.o unit_io.o -o pme.exe -lm -lncurses -lcurses
Es werden eingebaute Spezifikationen verwendet.
COLLECT_GCC=E:\USR\BIN\gcc.exe
COLLECT_LTO_WRAPPER=E:/usr/bin/../libexec/gcc/i686-pc-os2-emx/9/lto-wrapper.exe
Ziel: i686-pc-os2-emx
Konfiguriert mit: D:/Users/dmik/rpmbuild/BUILD/gcc-os2-gcc-9_2_0-release-os2-b3/configure --disable-bootstrap --enable-l
anguages=c,c++ --build=i686-pc-os2-emx --with-sysroot=/@unixroot --prefix=/@unixroot/usr --mandir=/@unixroot/usr/share/m
an --infodir=/@unixroot/usr/share/info --with-bugurl=https://github.com/bitwiseworks/gcc-os2/issues --enable-shared --en
able-threads --enable-checking=release --disable-multilib --with-system-zlib --with-gcc-major-version-only --without-isl
 --with-tune=generic --with-arch=i686 --with-gnu-as --disable-libstdcxx-pch
Thread-Modell: os2
gcc-Version 9.2.0 20190812 (OS/2 RPM build 9.2.0-5.oc00) (GCC)
COMPILER_PATH=E:/usr/bin/../libexec/gcc/i686-pc-os2-emx/9/;E:/usr/bin/../libexec/gcc/
LIBRARY_PATH=E:/usr/bin/../lib/gcc/i686-pc-os2-emx/9/;E:/usr/bin/../lib/gcc/;E:/usr/lib/;E:/emx/lib/;E:/usr/bin/../lib/g
cc/i686-pc-os2-emx/9/../../../;/@unixroot/usr/lib/
COLLECT_GCC_OPTIONS='-pipe' '-v' '-o' 'pme.exe' '-mtune=generic' '-march=i686'
 ld.exe -o pme.exe E:/usr/lib/crt0.o -LE:/usr/bin/../lib/gcc/i686-pc-os2-emx/9 -LE:/usr/bin/../lib/gcc -LE:/usr/lib -LE:
/emx/lib -LE:/usr/bin/../lib/gcc/i686-pc-os2-emx/9/../../.. -L/@unixroot/usr/lib configfile.o console.o boot.o disk.o gr
aphic.o interpreter.o memory.o null.o pme.o printer.o remote.o unit_io.o -lm -lncurses -lcurses -lgcc_so_d -lc_alias -lc
_dll -los2 -lgcc_so_d -lc_alias -lc_dll -los2 -lgcc_so_d -lc_alias -lc_dll -los2 -lgcc_so_d -lc_alias -lc_dll -los2
console.o: Undefined symbol _raw referenced from text segment
console.o: Undefined symbol _noraw referenced from text segment

the _raw and _noraw symbols should be defined in ncurses.a:

{1}[e:\usr\lib] nm ncurses.a |grep raw
00001560 T _redrawwin
         U _wredrawln
         U _noraw
         U MouDrawPtr
lib_redrawln.o:
00000000 T _wredrawln
         U _noraw
         U _raw

I have now idea, why I get this two undefined symbols.

many thanks, and best regards
Bernhard


8
Applications / Re: FreeRDP - we have options!!!
« on: June 26, 2021, 08:08:26 am »
Hallo,

you can only use, so called seamless applications (single application which is integrated in the client desktop like a local application), with FreeRDP if you have a windows remote desktop server or you can you can hack the registry on a windows 10 (or 7) enterprise edition. With Windows Professional it is not possible!
There exist some windows third party tools which enable other windows editions than the enterprise edition with this feature, like thinstuff. I tried thinstuff some years ago, but with no success.

Here is an short article (in german) how you can make an normal windows enterprise to an fully functional windows terminal server:

https://www.andysblog.de/windows-terminalserver-marke-eigenbau-inkl-remoteapp-mit-windows-xp-und-windows-7/comment-page-1

The same procedure is working on windows 10 (enterprise).

best regards
Bernhard

9
Applications / Re: FreeRDP - we have options!!!
« on: June 15, 2021, 04:09:03 pm »
Hello,
in general you need a terminal server or remote desktop host in your network for that. That is a windows server component that exists since windows 2000. You must license this component separate from your windows server os license. Every Windows professional or enterprise has this terminal server component also, but only one user can connect per rdp to windows. You can patch the termsrv.dll on windows 7,8,10 that it becomes a multiuser operating systems, so that more than one user can connect to this windows with rdp. With Windows professional you can only open windows fullscreen sessions; with windows enterprise you can hack the registry that single applications will be offered; the enterprise edition from windows 7,8,10 you can run seamless rdp applications.
There exists some 3rd party tools, such as thinstuff, which make the windows client os mult user os and serve applications for rdp clients.
best regards
bernhard

10
Applications / Re: patched PmMerge
« on: June 15, 2021, 03:48:05 pm »
I have installed it on my W520 and my X1 Carbon notebook. Both with ArcaOS 5.0.6. No problems so far.

best regards
Bernhard

11
having an actual qemu would be very nice. I have managed to run OS/2 4/3/2.1, FreeDOS and Windows 95 on our old qemu. networking does not work; with "user" - networking I get IP addresses but I cannot connect to any service; I think something is broken in the network emulation.

best regards
Bernhard

12
Applications / Re: OS/4 (technical details only)
« on: April 07, 2021, 07:59:39 am »
Yes, that's with both kernels (ibm and os4)!

13
Applications / Re: OS/4 (technical details only)
« on: April 06, 2021, 04:47:41 pm »
When killing acpidaemon setproc enables and disables cores like expected. But whithout ascpidaemon running my freece problems are gone. I have tried to disable two of my four cpu cores, becouse I have an application which freezes my quad core machine an does not freeze my dual core machine. And now it seems that the acpidaemon freezes my quadcore machine.

Strange ...

14
Applications / Re: OS/4 (technical details only)
« on: April 05, 2021, 08:59:57 pm »
@Dariusz: the suggested tool is only working without acpi. Without acpi the cores stay disabled. With acpi4.bsd (os4krnl) or with acpi.psd (ibm kernel) the cores disabled by setproc.exe will be enabled immediatly.

@OS4User: yes HT cores are disabled until I use the /HT switch; but I cannot disable physical cores.


15
Applications / Re: OS/4 (technical details only)
« on: April 05, 2021, 02:26:59 pm »
It's an Intel(R) Core(TM) i7-2760QM CPU @ 2.40GHz - Quad Core CPU. I will try to run with only 2 cores because with 4 cores the the system freezes sometimes; with os4 kernel and ibm kernel. And I think with 2 cores it runs more stable - but with os4 kernel I cannot switch off 2 cores.
best regards

Pages: [1] 2 3