Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Bernhard Pöttinger

Pages: [1]
1
Networking / WIFI on Lenovo W520
« on: June 02, 2022, 06:38:29 pm »
Hi,
I have a lenovo W500 and a W520 notebook. The W500 has an Intel 5100 wlan adapter and wifi is working well. The W520 has an Intel 6205, which is not working. So I patched my bios (removed the whitlist) on my W520, bought an Intel 5100 wlan adapter and replaced the Intel 6205 with my new Intel 5100.
Under Windows the W520 Notebook can connect to wlans but not under ArcaOS. The adapter will be recognized as the lantran.log shows:

Quote
IBM OS/2 LANMSGDD [05/21/04] 6.00 is loaded and operational.
E1000B NDIS device driver @#Arca Noae LLC:1.1.4#@##1## 26 Nov 2018 09:25:28     DAZAR1    ::::4::SVN84@@Intel(R) PRO/100
0 NIC Driver
E1000B Found device 0:25:0
E1000B Hardware detected: Intel(R) PRO/1000 Network Connection 7.6.1-k
E1000B Setup interrupt filter 20
E1000B Mac address: f0:de:f1:b6:f5:39
USBMOS NDIS device driver @#Arca Noae LLC:12.07#@##1## 15 Aug 2020 14:55:57     DAZAR1    ::::::@@Moschip USB to Etherne
t driver (32 bit) (c) 2020 Arca N
IBM OS/2 LAN Netbind
WRND32$  bound to  "TCPIP_NIF".
WRND32$  WRAPPER for bus: 3 slot: 0 Vendor: 0x8086 Device: 0x4237.
WRND32$  load SYS: "NETW5X32.SYS" length: 3630080 CRC: 0x5ba4 / 0x893b.
WRND32$  load INF: "NETW5X32.REG" length: 2434.
WRND32$  WRAPPER ErrorLog 0x40001b7c.
WRND32$  WRAPPER hardware init successfull MAC : 0024D6:60824C.
When I try to connect to my access point with xwlan and wpa_supplicant I get:
Quote
Successfully initialized wpa_supplicant
lan2: Trying to associate with SSID 'tccwifi'
lan2: No network configuration found for the current AP
lan2: CTRL-EVENT-DISCONNECTED bssid=1c:00:ba:57:90:19 reason=3 locally_generated
=1
Has anybody an idea what could be wrong or what can I check?
best regards
bernhard

2
Setup & Installation / Transition from i686 to pentium4
« on: April 05, 2022, 10:21:02 am »
I am trying to change my platform. I have changed the platform settings in anpm from i686 to pentium4. Then I have just updated os2-base to pentium4. After that I started an 'yum update' and all packages which have updates will be updated to platform pentium4. But now I have some problems with yum or rpm, for example:

Code: [Select]
{0}[c:\] yum list installed
Fehler: Failed to initialize NSS library
There was a problem importing one of the Python modules
required to run yum. The error leading to this problem was:

   cannot import name ts

Please install a package which provides this module, or
verify that the module is installed correctly.

It's possible that the above module doesn't match the
current version of Python, which is:
2.7.6 (default, May 16 2020, 17:42:14)
[GCC 9.2.0 20190812 (OS/2 RPM build 9.2.0-4.oc00)]

If you cannot solve this problem yourself, please go to
the yum faq at:
  http://yum.baseurl.org/wiki/Faq

After some retries the command runs ok.

best regards
bernhard

3
Programming / ncurses linking error
« on: July 24, 2021, 10:08:11 pm »
Hello, I need help with an application I try to build with gcc. The linker shows 2 undefined symbol errors:

{1}[e:\var\tmp\ucsd_pme-0.1.0\src] gcc -v configfile.o console.o boot.o disk.o graphic.o interpreter.o memory.o null.o p
me.o printer.o remote.o unit_io.o -o pme.exe -lm -lncurses -lcurses
Es werden eingebaute Spezifikationen verwendet.
COLLECT_GCC=E:\USR\BIN\gcc.exe
COLLECT_LTO_WRAPPER=E:/usr/bin/../libexec/gcc/i686-pc-os2-emx/9/lto-wrapper.exe
Ziel: i686-pc-os2-emx
Konfiguriert mit: D:/Users/dmik/rpmbuild/BUILD/gcc-os2-gcc-9_2_0-release-os2-b3/configure --disable-bootstrap --enable-l
anguages=c,c++ --build=i686-pc-os2-emx --with-sysroot=/@unixroot --prefix=/@unixroot/usr --mandir=/@unixroot/usr/share/m
an --infodir=/@unixroot/usr/share/info --with-bugurl=https://github.com/bitwiseworks/gcc-os2/issues --enable-shared --en
able-threads --enable-checking=release --disable-multilib --with-system-zlib --with-gcc-major-version-only --without-isl
 --with-tune=generic --with-arch=i686 --with-gnu-as --disable-libstdcxx-pch
Thread-Modell: os2
gcc-Version 9.2.0 20190812 (OS/2 RPM build 9.2.0-5.oc00) (GCC)
COMPILER_PATH=E:/usr/bin/../libexec/gcc/i686-pc-os2-emx/9/;E:/usr/bin/../libexec/gcc/
LIBRARY_PATH=E:/usr/bin/../lib/gcc/i686-pc-os2-emx/9/;E:/usr/bin/../lib/gcc/;E:/usr/lib/;E:/emx/lib/;E:/usr/bin/../lib/g
cc/i686-pc-os2-emx/9/../../../;/@unixroot/usr/lib/
COLLECT_GCC_OPTIONS='-pipe' '-v' '-o' 'pme.exe' '-mtune=generic' '-march=i686'
 ld.exe -o pme.exe E:/usr/lib/crt0.o -LE:/usr/bin/../lib/gcc/i686-pc-os2-emx/9 -LE:/usr/bin/../lib/gcc -LE:/usr/lib -LE:
/emx/lib -LE:/usr/bin/../lib/gcc/i686-pc-os2-emx/9/../../.. -L/@unixroot/usr/lib configfile.o console.o boot.o disk.o gr
aphic.o interpreter.o memory.o null.o pme.o printer.o remote.o unit_io.o -lm -lncurses -lcurses -lgcc_so_d -lc_alias -lc
_dll -los2 -lgcc_so_d -lc_alias -lc_dll -los2 -lgcc_so_d -lc_alias -lc_dll -los2 -lgcc_so_d -lc_alias -lc_dll -los2
console.o: Undefined symbol _raw referenced from text segment
console.o: Undefined symbol _noraw referenced from text segment

the _raw and _noraw symbols should be defined in ncurses.a:

{1}[e:\usr\lib] nm ncurses.a |grep raw
00001560 T _redrawwin
         U _wredrawln
         U _noraw
         U MouDrawPtr
lib_redrawln.o:
00000000 T _wredrawln
         U _noraw
         U _raw

I have now idea, why I get this two undefined symbols.

many thanks, and best regards
Bernhard


4
Networking / OpenSSH_7.7p1 tcgetattr: Invalid argument
« on: December 03, 2020, 10:24:43 am »
Hi,
I have updated my rpm packages and so openssh-clients version 7.7p1 was installed. This version has some problems:

Code: [Select]
[C:\]ssh -V
OpenSSH_7.7p1, OpenSSL 1.0.2t  10 Sep 2019

[C:\]ssh prometheus
root@prometheus's password:
[b]tcgetattr: Invalid argument[/b]
Last login: Thu Dec  3 08:31:12 2020 from einstein.intern.openit.at
[root@prometheus ~]#
LIBC PANIC!!
_um_free_maybe_lock: Tried to free block twice - block=20034694 lock=0x1
pid=0x0041 ppid=0x003e tid=0x0001 slot=0x0078 pri=0x0200 mc=0x0000 ps=0x0010
C:\USR\BIN\SSH.EXE
Process dumping was disabled, use DUMPPROC / PROCDUMP to enable it.

The external process was cancelled by a Ctrl+Break or another process.

The problem is the line "tcgetattr: Invalid argument". I have an older Version as OpenSSH_5.3p1 as wpi installed; this version does not show the error and is working proper. Is there a solution for version 7.7p1.

best regards


Pages: [1]