Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Greg Pringle

Pages: 1 [2] 3 4 ... 9
16
Storage / Re: JFS file corruption
« on: October 30, 2019, 01:00:42 pm »

My daily rsync of ~600GB of data on my NAS to an external drive runs in a couple of minutes.


This is definitely something to try.
In addition I have the need to make archival disk copies of complete disks which can be stored or moved to another machine.
When there is corruption of a range of files I have used my copy software to bypass the corruption. Not sure what rsync would have done.

17
Storage / Re: JFS file corruption
« on: October 30, 2019, 12:51:46 pm »
Maybe this could be the problem you had. With copy and with xcopy this is currently happening.

The problem here is not with copy or xcopy. It appears to be with the desktop.
First rename the second version were both match to a new name.
Then you need to change the desktop name of the confused one to match the "Real Name".
After that you can change the names again using the normal methods

18
Storage / Re: JFS file corruption
« on: October 28, 2019, 01:36:39 pm »
Hi Ivan, that is good advice. Normally I do try and keep the partitions smaller. The problems I encountered were not a complete JFS failue but only a section of the disk. It looks like the file pointers became crossed for a section of files after a power outage.
In the past I have had 3 complete JFS corruption failures. Each one came from filling the JFS partition more than 90% and then continurally writing and deleting files with the near full partition. That will eventually kill the partition.
I have not tried the drive reorganization feature as a solution. Instead I don't do the > 90% activity or just copy the entire drive to a new one.
As to raid. I have used (now obsolete) the EzRaid devices which are raid 1 mirrors. These were nice devices because the disks were not changed by the controller and could be removed and used without the controller. Lately I have some StarTech PCI Express 2.0 SATA III 6Gbps RAID (rail 1) controllers on some drives. These mark the disks and make them only work with a similar controller. These use the Marvell - 88SE9230 controller which is also used by other manufacturers. The StarTech can be used for the boot drive. It has a built in setup utility accessed before the boot.

19
Storage / JFS file corruption
« on: October 27, 2019, 07:18:55 pm »
I use JFS for large volumes and need back ups. When doing this in the past I used XCOPY /S /E which worked well. Then when the disks became too big I use cp -r which worked with larger data sets. Then both started failing.
Then I wrote some Java to do the same thing.
First it creates a text file listing of every file and directory with full paths.
On a 2T drive this could be about a 150MB file.
Then I read the listing and create smaller files limited by the number of files and the data size.
This created 110 smaller listings.
These listings could be used to copy the files to any drive or subdirectory.
However when I went to copy the files I had a JFS sytem crash about 8 listings in.
After some review I determined the file being copied  was currupt on the disk but had passed chkdsk.
It turned out I had to remove the file from the listing and about 20 more after it.
This was done by ediiting the listing file and then restaring the copy.
This approach copied the files but not the extended attributes.

Then I took the copy on the new SSD drive and put it in a fast machine which had an SSD boot drive.
The copy failed again. The speed was too fast between the SSD volumes for JFS to sync up.
It turned out to be two reasons. First, there needed to be some throttling when writing 400MB files and second there was a java problem. The java RandomAccessFile does not actually write in real time like standard ioctl disk access. Most people rely on a simple close() to end the file write. This failes on very speedy systems. Instead a RandomAccessFile.getFD().sync() is required before the close().

To make my life harder the SSD had a fault at about half way where a write would cause a kernal panic. If I wrote past this part of the disk it worked fine. The disk was a brand new SanDisk 3D 1T drive.


20
Web applications / Re: How to make php active in Apache
« on: October 04, 2019, 02:28:35 pm »
To all,
PHP5  is now running normally in Apache/2.2.34 (OS/2) PHP/5.4.45
The php.ini is in directory d:\php5

httpd.conf has:
LoadModule php5_module "d:/php5/apache2/modphp5.dll"
PHPIniDir "/php5"
<IfModule dir_module>                 
    DirectoryIndex index.php index.html
</IfModule>                           
<IfModule mime_module>
...
AddType application/x-httpd-php .php
...
</IfModule>
DocumentRoot "/web/corvedia"

then a file was created:
D:\web\corvedia\index.php
<HTML>                                                         
<BODY>                                                         
This is a test                                                 
<p>                                                             
 <?php echo 'Hello World' ?>                                   
<p>                                                             
<?php                                                           
phpinfo();                                                     
?>                                                             
</BODY>                                                         
</HTML>       

and the PHP information was returned.

Thanks to all.                                                 

21
Web applications / Re: How to make php active in Apache
« on: October 03, 2019, 07:38:01 pm »
Both of the suggestions have just been tried but no luck yet.

I also removed the php.ini and the command line still worked but the web page did not.

22
Web applications / How to make php active in Apache
« on: October 03, 2019, 04:50:21 pm »
Using Apache 2.2.34 and PHP 5.4.45 is not working as expected.
When php is run by hand it will return "Hello World" from:

set BEGINLIBPATH=D:\php5;D:\php5\modules
php -r "echo 'Hello World';"

When using a web page no results can be obtained.
<?php echo 'Hello World' ?>

Other lines have been tried with no results.

There is a C:\mptn\etc\php.ini
and httpd.conf has:
LoadModule php5_module d:/php5/apache2/modphp5.dll

Any thoughts?

23
General Discussion / Re: IBM DDK License Discussion
« on: August 02, 2018, 07:41:45 pm »
I don't remember having the CD with the DDK.
I had a login to the Developer Connection website and would download the items allowed.
A copy of the DDK from 2003 is the first I have found and it has a section under:
useddk->Notices->Disclaimers
which in effect says to call IBM if you are writting programs and want to know if there is a fee.

24
General Discussion / Re: IBM DDK License Discussion
« on: August 02, 2018, 03:03:31 pm »
The whole "license" issue from IBM is a mess.

I used to have a developer connection to IBM. There were no restrictions put on any of my code. Explicitly I could use the IBM libraries to develop for any OS/2 system. At no time did IBM own the code being developed by me. Only the acquistion of the developer libraries were restricted. Later, many of the same IBM libraries were openly distributed. So, what could possibly be the meaning of a non-disclosure.

IBM already "disclosed" the software when it was made available to the public.
If there is any restriction it could be that IBM retains the distribution rights to the libraries and the libraries source. If that is true then supplying the libraries to others or de-compiling them would be restricted.

The DDK was put on public boards by IBM at the end of OS/2, not just programmer boards.

25
Hardware / Canon TS 9000 printers
« on: July 20, 2018, 03:47:30 pm »
So far I am  unable to print with a Canon TS9120

I see the latest Gutenprint 5.2.14 lists Canon TS 9000 series printing as experimental.

Has anyone had this working for OS/2 ?

26
There is an easier way to find the actual MTU size using OS/2.

From a command prompt run ping like this:
ping www.yahoo.com 1472 2
PING atsv2-fp.wg1.b.yahoo.com: 1472 data bytes
1480 bytes from 72.30.35.10: icmp_seq=0. time=20. ms
1480 bytes from 72.30.35.10: icmp_seq=1. time=20. ms

Shown are the actual results.
If this shows results then do it again and increase the number 1472 until the ping does not return results.

If this does not return then lower the number 1472 until the ping returns values.

Once the highest number is found that returns results then add 28 to that for the MTU size.

So, in the above 1472 + 28 = 1500

27
This might sound academic but have you changed the cables? I have found some cables will not work at high speeds. Change to cat Cat 6 between your computer and router and see if it performs better.

Here is a speed test I just did between an ArcaOS machine and an Ecomstation machine on the local net with the Ecomstation machine on the other side of a local router. (So the trafic is routed instead of switched).

ftp> bin
200 Type set to I.
ftp> put efs097v11a4_all.tar
200 PORT command successful.
150 Opening Binary mode data connection for /tmp/efs097v11a4_all.tar
Sent 13178880 bytes
226 Binary transfer complete.
local: efs097v11a4_all.tar remote: efs097v11a4_all.tar
13178880 bytes sent in 1.36 seconds (9463 Kbytes/s)


28
Applications / Re: OpenSSH configuration problem
« on: June 05, 2018, 03:30:03 pm »
The moduli file made the error go away.

With that the the sshd_config file entry:
Subsystem       sftp    C:/usr/bin/sftp-server.exe

makes sftp function.

That allows sftp for the complete file system but I can find little to control the usage.
Then I tried:
Subsystem       sftp    internal-sftp
Match user greg
        X11Forwarding no
        AllowTcpForwarding no
        ChrootDirectory /home
        ForceCommand internal-sftp

but it does not want to work. If it worked then users could be bound to subdirectories for usage.
Here is the server error:
=====
subsystem request for sftp
debug1: subsystem: exec() internal-sftp
'ebug1: Forced command (config) 'internal-sftp
debug1: Received SIGCHLD.
=====


29
Applications / Re: OpenSSH configuration problem
« on: June 04, 2018, 03:43:51 pm »
When I connect to OpenSSH 6.6p1-4.6 on Linux the sftp works.

I wonder if the version compiled for OS/2 is the problem.

30
Applications / OpenSSH configuration problem
« on: June 03, 2018, 01:48:46 pm »
Using Alex Taylors build 5.3p1 and the latest from ArcaOS the OpenSSH will work for clients but has problems with SFtp.

Here is the log from sshd:
=====
debug1: Server will not fork when running in debugging mode.
Connection from 71.246.225.60 port 50909
debug1: Client protocol version 2.0; client software version JSCH-0.1.53
debug1: no match: JSCH-0.1.53
debug1: Enabling compatibility mode for protocol 2.0
debug1: Local version string SSH-2.0-OpenSSH_5.3
debug1: list_hostkey_types: ssh-rsa,ssh-dss
debug1: SSH2_MSG_KEXINIT sent
debug1: SSH2_MSG_KEXINIT received
debug1: kex: client->server aes128-ctr hmac-md5 none
debug1: kex: server->client aes128-ctr hmac-md5 none
debug1: SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_REQUEST received
debug1: File /etc/ssh/moduli -> C:/etc/ssh/moduli == /etc/ == UNIXROOT == ETC

debug1: File /etc/ssh/primes -> C:/etc/ssh/primes == /etc/ == UNIXROOT == ETC

WARNING: /etc/ssh/moduli does not exist, using fixed modulus
debug1: SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_GROUP sent
debug1: expecting SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_INIT
Received disconnect from 71.246.225.60: 3: java.security.InvalidAlgorithmParamet
erException: Prime size must be multiple of 64, and can only range from 512 to 1
024 (inclusive)
debug1: do_cleanup
=====

Here is the log from an SFtp client:
=====
SFTP getList begin
getSession: root 71.246.225.60 22
good session
before connect
getList exc:com.jcraft.jsch.JSchException: Session.connect: java.security.Invali
dAlgorithmParameterException: Prime size must be multiple of 64, and can only ra
nge from 512 to 1024 (inclusive)
com.jcraft.jsch.JSchException: Session.connect: java.security.InvalidAlgorithmPa
rameterException: Prime size must be multiple of 64, and can only range from 512
 to 1024 (inclusive)
        at com.jcraft.jsch.Session.connect(Session.java:558)
        at com.jcraft.jsch.Session.connect(Session.java:183)
        at eforward.util.bin.SFtpClient.getList(SFtpClient.java)
        at eforward.util.bin.SFtpClient.main(SFtpClient.java)
SFTP getList done
=====

Note there is a problem with the prime size.

Does anyone have any insight?


Pages: 1 [2] 3 4 ... 9