Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Pete

Pages: [1] 2 3 ... 68
1
Multimedia / Re: CD Audio Player
« on: August 10, 2020, 03:11:00 am »
Hi Renee

No problems using the CD Player (Classic) here on ArcaOS - eCS also used to work OK. I do not bother with the newer CD Player as my dvd drives are setup to use Digital Transfer which the newer player does not support.

As the same hardware - and CD? - are working in Windows I can only guess there may be something wrong with the driver load order in config.sys or the mmpm2.ini file. You may want to post the config.sys to see if anyone can spot a problem, same applies to the \MMOS2\MMPM2.INI file which can sometimes get munged.


Regards

Pete



2
Setup & Installation / Re: ArcaOS WinOS/2 printers?
« on: August 04, 2020, 01:15:28 am »
Hi David

... Takes about 2 minutes to print 1 page - just like in 1991!

Regards,


You youngsters are always in such a rush  ;-)


Regards

Pete

3
Setup & Installation / Re: os2krnl is not acceptable
« on: August 04, 2020, 01:12:41 am »
Hi jamie

Try the following command to locate os2krnl on disk

dir os2krnl /a:shr

(/a:shr = attributes: system hidden readonly)

When found use this command so that you can copy the file

attrib -s -h -r os2krnl

You can reset the file using

attrib +s +h +r os2krnl



Regards

Pete

4
Setup & Installation / Re: ArcaOS WinOS/2 printers?
« on: August 03, 2020, 12:07:33 am »
Hi David

Open the OS/2 printer Properties, select Output Port tab, RMB on LPT1, select Redirection, a dialog opens with ports to select from, select CUPS1.


Regards

Pete



5
Setup & Installation / Re: ArcaOS WinOS/2 printers?
« on: August 02, 2020, 06:33:15 pm »
Hi David

I have not used winos2 for a very long time but seem to recall I did once have a Canon printer working from winos2 by printing to the OS2 LPT1 port which was redirected to the SLPR port which was the printer port in use.

Presuming I recall correctly: winos2 should be setup to print to the OS/2 LPT1 port which should then be redirected to the CUPS1 port.


Regards

Pete

6
Internet / Re: PM Download Centre
« on: August 02, 2020, 02:18:01 pm »
Hi ivan

As the PMDC readme states support for http and ftp but not https I suspect the only way is to contact the author/maintainer and ask them to add support for https .


Regards

Pete



7
Setup & Installation / Re: How to have quantity and quality of memory
« on: August 01, 2020, 01:57:46 am »
Hi All

Removing 2 sticks of RAM leaving 2 x 2Gb sticks in place made no difference. Strange that a motherboard swap should introduce problems especially as they are very similar specification motherboards.

Reinstalled the 2 sticks of RAM and continued experimenting with SWAPPATH and VIRTUALADDDRESSLIMITvalues.

I seem to have found the settings that work for this system:-

   SWAPPATH=L:\OS2\SYSTEM 2048 204800
   VIRTUALADDRESSLIMIT=1536

Both the above settings are lower than used previously and, so far, everything seems to work - have opened and closed both Seamonkey and Openoffice3 times prior to posting this whereas previous settings would not let Openoffice run at all. I have also used Dosbox twice to run some dos games and Free Sudoku (java game) in between checking if Seamonkey or Openoffice fail to run.

No doubt immediately I post this message the whole lot will "crash and burn"  ;-)


Regards

Pete



8
Setup & Installation / Re: How to have quantity and quality of memory
« on: July 31, 2020, 01:45:01 pm »
Hi All

My 5.0.1, 5.0.4 and 5.0.5 installations did not seem to need the JAVA setting as they were working well.

However, I needed to change the motherboard as it had developed a memory controller fault: all installed OS's - including Windows7 - could only see and access 50% of the installed RAM ie in my previous message I posted the output of mem /v but this was with 4 x 2GB sticks of RAM installed and recognised by motherboard BIOS. I also tried memtest which could only test 50% of installed RAM.

Having changed the motherboard( from Gigabyte 990FXA-UD3 to Asus M5A99X EVO R2.0 - no driver changes involved, very similar motherboards) and with 4 x 2 GB sticks of RAM installed mem /v now shows

[L:\SYS\BIN]mem /v

Total physical memory:      8,128 MB
Accessible to system:       3,536 MB
Additional (PAE) memory:    4,591 MB

Resident memory:              161 MB
Available virtual memory:     628 MB

Available process memory:
  Private low memory:         303 MB
  Private high memory:      1,344 MB
  Shared low memory:          242 MB
  Shared high memory:       1,109 MB

[L:\SYS\BIN]


Sadly that has actually made things worse as I now cannot run Openoffice at all, just get a message that module(s) cannot be loaded. Using the Quickstart results in the same (or very similar) message "Critical error: DosLoadModule failed" with a DLL name, eg fwk.dll, when the Desktop loads.

There had been *no* software changes involved in the motherboard swap.

I have tried adjusting the value of SWAPPATH without any change in the ability to run Openoffice. Adding the JAVA setting does not help.

Other software does not seem to have the problem(s) that Openoffice has.

I may just remove 2 of the RAM sticks to see what happens...


Regards

Pete

9
Setup & Installation / Re: ArcaOS WinOS/2 printers?
« on: July 31, 2020, 03:24:08 am »
Hi David

Possibly redirect the OS/2 LPT port to the cups port.


Regards

Pete

10
Applications / Re: Windows 10 and ArcaOS 5.x Dual Boot
« on: July 31, 2020, 03:16:37 am »
Hi All

No problem installing to 1Tb disk *after* using DFSee to prepare the disk by wiping start of disk to 0(s). I seem to recall LVM cannot see the full 1Tb - only sees 512Gb - without performing this action first. After the disk is "prepared" partitons/volumes can be created using either LVM, miniLVM or DFSee

No problems installing ArcaOS to Logical volumes here although I was selecting to install to drives that had already been created and had previously had eCS2.0/2.1/2.2 installed.


Regards

Pete

11
Setup & Installation / Re: How to have quantity and quality of memory
« on: July 28, 2020, 02:15:02 am »
Hi roberto

Thought I would try your settings on my ArcaOS 5.0.5 installation which seems to have memory problems not present with either the 5.0.1 or 5.0.4 installations on the same system.

I was already using VIRTUALADDRESSLIMIT=2048 and do not have java1.1 or 1.3 installed so did not add the SET JAVA_HIGH_MEMORY=1 line.

All I changed in fact was SWAPPATH=L:\OS2\SYSTEM 2048 2048 to SWAPPATH=C:\OS2\SYSTEM 2048 409600

This has made a huge difference to ArcaOS 5.0.5 as I can now use the system all day without running into the memory problems previously experienced with OpenOffice. Thanks for the tip  :-)

The question is: Why should increasing the size of the swap file resolve the memory issues?

I doubt the swap file gets used as ArcaOS "sees" the following installed RAM and I tend to only have 1 "major" app (openoffice , seamonkey) open at a time:-

[L:\SYS\BIN]mem /v

Total physical memory:      4,067 MB
Accessible to system:       3,315 MB
Additional (PAE) memory:      751 MB

Resident memory:              139 MB
Available virtual memory:     389 MB

Available process memory:
  Private low memory:         279 MB
  Private high memory:      1,189 MB
  Shared low memory:          215 MB
  Shared high memory:         868 MB


Another question is: Why does this memory problem affect 5.0.5 but not 5.0.1 or 5.0.4 installations on the same hardware? - Has something changed (for the worse) in memory management in 5.0.5?


Regards

Pete



12
Applications / Re: Painting program?
« on: July 19, 2020, 06:44:56 am »
Hi Garry

Less of a computer artist than a real life artist so no recommendation, Sorry.

You may want to rummage through the os2world wiki https://www.os2world.com/wiki/index.php/Main_Page follow Software to Graphics.

There is also a large OS/2 file archive called Hobbes here https://hobbes.nmsu.edu/ with a few apps that may be of interest - select the /pub/os2 link, browse through apps/ select graphics/ and maybe something in paint/ will look to be of interest.


Regards

Pete

13
Setup & Installation / Re: How to have quantity and quality of memory
« on: July 18, 2020, 06:43:25 pm »
Hi All

Surely the "12.948.082 K bytes free" is the remaining free disk space not reserved space for swapper.dat


Regards

Pete

14
Applications / Re: How to make Tor work on eCS
« on: July 13, 2020, 06:31:45 pm »
Hi Paul

Tor 0.4.3.6 seems to work OK - limited testing to date.


Thanks

Pete

15
Hi Dave

@Pete, try doing
Code: [Select]
dir  J:\PROGRAMS\AOO4\PROGRAM\..\program\swoo.dll
to test.

Yes,that works fine - just looks wrong.


Regards

Pete

Pages: [1] 2 3 ... 68