Author Topic: [SOLVED] Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port  (Read 566 times)

Mathias

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 10
  • Posts: 188
  • using ArcaOS
    • View Profile
    • IRC
[SOLVED] Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« on: September 08, 2020, 10:30:44 pm »
I do have tested multiple notebooks with the USB network card and the "Moschip USB to Ethernet for OS/2". They all were working like a charm with that network "card".

I now tested with a Panasonic Toughbook CF-M34 MK1, which comes with a USB1 port.
ArcaOS runs fine, USB is enabled in BIOS, but the Moschip USB network card does not work, nor do its' lights turn on, just the USB power LED on the network connector, but not the LINK or TRAFFIC LED.
So I assume, the driver just cannot handle USB1?

Thanks in advance, I wonder what the reason is.. :o
« Last Edit: September 09, 2020, 11:20:27 pm by Mathias »

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 516
  • -Receive: 101
  • Posts: 2809
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #1 on: September 09, 2020, 04:07:10 am »
Hi Mathias

Maybe the USB-2-Ethernet device that you have only works on USB 2.
Can you run lsusb and usbres report on your "Panasonic Toughbook CF-M34 MK1" and see if it recognize something plugged on the USB ports?

Can you post the brand, model and hardwareId of you USB-2-Ethernet device to be included on the OS2World wiki?

Regards
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Lars

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 64
  • Posts: 602
    • View Profile
Re: Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #2 on: September 09, 2020, 08:56:16 am »
I do have tested multiple notebooks with the USB network card and the "Moschip USB to Ethernet for OS/2". They all were working like a charm with that network "card".

I now tested with a Panasonic Toughbook CF-M34 MK1, which comes with a USB1 port.
ArcaOS runs fine, USB is enabled in BIOS, but the Moschip USB network card does not work, nor do its' lights turn on, just the USB power LED on the network connector, but not the LINK or TRAFFIC LED.
So I assume, the driver just cannot handle USB1?

Thanks in advance, I wonder what the reason is.. :o

Exactly WHAT driver ? Are you sure that you have installed the proper host controller drivers (USBUHCD.SYS, USBOHCD.SYS, USBEHCD.SYS and now also USBXHCD.SYS) for the host controllers that your system has ? You should either have at the PCI.EXE output to find out or you will need to use the USB test tool testusb.exe (or some such) to find out what controllers you have.

Mathias

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 10
  • Posts: 188
  • using ArcaOS
    • View Profile
    • IRC
Re: Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #3 on: September 09, 2020, 09:21:51 pm »
Hello together, and thnks for your replies! : )
Interesting ideas both.

Martin, I will look these up and post them shortly.

Lars, the driver is called USBMOS.OS2, first included in the last USB-12_07.exe DL'ed from ArcaNoae subscription website.

The driver works fine on all my USB2 notebooks.
I will need to run the measures you have suggested on the target notebook and report back.

Mathias

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 10
  • Posts: 188
  • using ArcaOS
    • View Profile
    • IRC
Re: Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #4 on: September 09, 2020, 09:39:40 pm »
Martin, lsusb shows:
"Bus 001 Device 003: ID 9710:7830 MosChip Semiconductor MCS7830 10/100 Mbps Ethernet adapter"

The product is called "DeLock USB 2.0 Ethernet Adapter"
Link: https://www.amazon.de/gp/product/B0009M1LFW


Running linux commands on the Toughbook is rather tough... as this notebook suffers any boot methods than A:/C:, it's got only 192 MB of RAM (max), a single core 300 MHz.
ArcaOS went onto that notebook via cloning a virtual machine.

So the above lsusb output is from another notebook that can run the usb network card.
And: What is usbres?

Mathias

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 10
  • Posts: 188
  • using ArcaOS
    • View Profile
    • IRC
Re: Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #5 on: September 09, 2020, 10:13:44 pm »
Lars:
> Are you sure that you have installed the proper host controller drivers (USBUHCD.SYS, USBOHCD.SYS, USBEHCD.SYS and now also USBXHCD.SYS) for the host controllers that your system has?

USBUHCD.SYS --> NOT in config.sys
USBOHCD.SYS --> FOUND in config.sys
USBEHCD.SYS --> NOT in config.sys
USBXHCD.SYS --> NOT in config.sys


> You should either have at the PCI.EXE output to find out or you will need to use the USB test tool testusb.exe (or some such) to find out what controllers you have.

PCI.exe says only UHCI is active:
Code: [Select]
Device 719Ah 82440MX USB Universal Host Controller
PCI Class Serial, type USB (UHCI)

I suppose I should install the missing USB drivers. I will do so and report back with results.
« Last Edit: September 09, 2020, 10:15:58 pm by Mathias »

Pete

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 47
  • Posts: 1041
    • View Profile
Re: Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #6 on: September 09, 2020, 10:23:07 pm »
Hi Mathias

As you only have the 1 UHCI Contoller1 line for USBUHCD.SYS in config.sys is the only Controller you need.

You can add the "missing" Controller drivers if you want but they will not get loaded if the hardware does not exist.

My old USBcfg app will tell you what controllers you have if there is any doubt  https://hobbes.nmsu.edu/?dir=%2F&stype=all&sort=type_name&search=usbcfg  download USBcfg082 in either ZIP or WPI packages.


Regards

Pete

Mathias

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 10
  • Posts: 188
  • using ArcaOS
    • View Profile
    • IRC
Re: Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #7 on: September 09, 2020, 11:20:04 pm »
Hi Lars and Pete, exactly as you say.

I've installed the missing USB drivers from the official ArcaNoae USB stack. (simply all)
Then included them in config.sys (together with the already existing entry), and... IT WORKS like  charm. *___*

Hrhr. Problem solved. : ]

Thanks together. Very helpful!

Lars

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 64
  • Posts: 602
    • View Profile
Re: [SOLVED] Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #8 on: September 09, 2020, 11:32:08 pm »
Just for your understanding:

the only USB drivers that "understand" USB1, USB2 or USB3 are the host controller drivers (USByHCD.SYS, y=U,O,E,X).
All other drivers  know NOTHING about the USB Hardware that you have. They only know about the data protocol that certain devices use (all the class drivers: USBKBD.SYS, USBMOUSE.SYS, USBHID.SYS, USBPRT.SYS, USBCOM.SYS, USBAUDIO.SYS, USBAUD2.SYS,USBETHER.OS2) or they are mediators between the class drivers and the host controller drivers (USBD.SYS).
It is the job of USBD.SYS to route the protocol packets from/to the class drivers to/from the proper host controller driver.

That's why I was asking what driver you are talking about. the MOSCHIP.OS2 driver knows nothing about USB hardware.

Mathias

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 10
  • Posts: 188
  • using ArcaOS
    • View Profile
    • IRC
Cool stuff!
« Reply #9 on: September 10, 2020, 11:05:36 am »
I see! Also good to know. Very modular.

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 516
  • -Receive: 101
  • Posts: 2809
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #10 on: September 10, 2020, 05:59:56 pm »
Martin, lsusb shows:
"Bus 001 Device 003: ID 9710:7830 MosChip Semiconductor MCS7830 10/100 Mbps Ethernet adapter"

The product is called "DeLock USB 2.0 Ethernet Adapter"
Link: https://www.amazon.de/gp/product/B0009M1LFW
Thanks
I included your device on the list.

Since I was checking other device without any luck, I was wondering if you have tried the "USBMOS.OS2 - (AN 12.07)" driver.  See if it works for you.  I don't know if "USBMOS.OS2" is based on "mcs7830.os2" or if it is a complete different driver.

And: What is usbres?
USBRES is an old thing, you are fine with lsusb... sorry, I have some flashbacks from time to time  ;D

Regards
« Last Edit: September 10, 2020, 06:06:45 pm by Martin Iturbide »
Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Mathias

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 10
  • Posts: 188
  • using ArcaOS
    • View Profile
    • IRC
Re: [SOLVED] Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #11 on: September 11, 2020, 10:37:19 am »
Hi Martin! : ))

I see! But why MCS7830.OS2?
This card works with the USBMOS.OS2 driver. =)

Maybe I wasn't clear enough. Card and driver were already working on all other computers.
Infact I only bought this card because I was told it works well with ArcaOS "out of the box", just selecting the Moschip USB driver in NAPS.
Just on the Thoughbook it didn't work suprisingly. Problem was: Correct network driver, but missing USB drivers in config.sys.

Now it works on all my machines with the USBMOS.OS2 driver. \o/

Mathias

  • Full Member
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 10
  • Posts: 188
  • using ArcaOS
    • View Profile
    • IRC
Re: [SOLVED] Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #12 on: September 11, 2020, 10:41:28 am »
Btw..

rating should be "awesome" all stars for:
https://www.os2world.com/wiki/index.php/DeLock_USB_2.0_Ethernet_Adapter

.. as it works flawlessly with USBMOS.OS2, and requires nearly no configuration at all. (just set up DHCP and you're fine)

The only downside for this card might be the fact, it's got only 100 MBit/s.
But on a notebook.. well.. that's enogh (for my kind of usage).

Martin Iturbide

  • OS2World NewsMaster
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 516
  • -Receive: 101
  • Posts: 2809
  • Your Friend Wil Declares...
    • View Profile
    • Martin's Personal Blog
Re: [SOLVED] Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #13 on: September 11, 2020, 03:37:33 pm »
But why MCS7830.OS2?
That was my mistake. I did a wrong assumption on the driver you were used. Now I fixed it on the Wiki.
I also changed its rating to "Very Good"... I didn't think on "awesome" when I made up those ratings :)

Regards

Martin Iturbide
OS2World NewsMaster
... just share the dream.

Neil Waldhauer

  • Hero Member
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 50
  • Posts: 604
    • View Profile
    • Blonde Guy
Re: [SOLVED] Moschip USB to Ethernet for OS/2 not workingon USB1 port
« Reply #14 on: September 12, 2020, 04:03:35 pm »
Does anyone have a list of USB Ethernet adapters that use the Moschip?
Expert consulting for ArcaOS, OS/2 and eComStation
http://www.blondeguy.com