Author Topic: eCS 2.0 RC3  (Read 23862 times)

Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
eCS 2.0 RC3
« on: 2007.11.02, 20:41:48 »
Its out today, November 2nd 2007, and it sounds good from the release notes! I already edited the Wiki Page to reflect this new information (so excited), release notes below!

(eCs 2.0 RC3 Release Notes)
==== WHATSNEW for eComStation 2.0 RC3 ====

-=# The Warpstock Europe 2007 release #=-

New Features:

* Panorama VESA videodriver can be selected for installation
* Added AMouse mousedriver as default in the installation (fixes 1561)
* Added cleanup of 'empty' network folders that remain on the desktop
  when no actual network was installed.
* Created wrapper for PCI.EXE to add serial port support detection using
  DMI. (fixes 1253)
* Improved NIC and soundcard detection by using wrapper for PCI.EXE
* Added detection of 22 new NIC chipsets (supporting total of 304
  additional NICs) by GenMac 2.1.110 (experimental)
* New bootlogo and desktopbackground, reflecting "RC3" status

Updated Applications:

* Updated GenMac to "Release Version 2.1 built Oct 23 2007 09:21:13"
* Updated DSSaver to level 1.7.5.1 (eCS internal buildnumber)
* Updated Firewall to 2007/09/03 version
* Updated USBDock to 2007/09/08 release
* Updated Lucide to 1.20
* Updated eWPS to 1.08 (it was supposed to be in earlier verions, but
  wasn't)
* Updated DejaVu fonts to version 2.20 (sept. 2007) and added some
  missing fonts from the set. (fixes 1423)

Fixes since the previous beta release:

* Further improved hardware detection, on certain systems network cards
  were not detected, although supporting drivers are shipped
* Many fixes and improvements to the ACPI Wizard (bugfixes: 1638, 1669,
  1601, 1641, 1637, 1649, 1602, 1638)
* Added CPUID.EXE (built by Paul Smedley - Copyright 2003,2004,2005,2006
  by Todd Allen.  All Rights Reserved.) for better detection of SMP
  capabilities by ACPI Wizard.
* Re-enabled USB HID features in installer hardware page. In combination
  with updates to OS2CSM this partly fixes 1212, 1260, 1424.
* Updated WIC.EXE to same level as WarpIn in CID package, added warpin.tmf
  (fixes 1663)
* Multimedia deselection also deselects MultiMedia plugin pack for browser.
  (fixes 1657)
* Updated MPTS Wrapper - now really fixes 1645
* Updated DSSaver, it now will be enabled after installation. (fixes part of
  1618)
* Updated USBDOCK to let it add the USBRESMG.SYS to the config.sys itself
* Updated list of USB IDs with version of 2007/10/02
* Prevent applying of resource updates to (A)E.EXE (fixes 1438)
* DSSaver: updated WPSSDesk.dll to show correct initial properties notebook
  size. (fixes 1623)
* DSSaver: added sscore.cmd to write an initial sccore.cfg so screensaver
  will work even when not configured at all (i.e. after clean install).
  (fixes 1604)
* Apply SNAP setting for Netware (fixes 1597)
* Updated installation of GenGradd (fixes 1605)

Updated / added drivers:

* Updated ACPI to revision 3.04
* Updated APM to revision 1.19
* Updated Nvidia NDIS (nveth) driver to version 0.0.4
* Updated GenMac 2.1.110 (experimental) to support these additional chipsets:
   3Com 3C90xC   PCI [10B7:9200]
   Rtl 8168 GigaBit [10EC:8168]
   Rtl 8169 GigaBit [10EC:8169]
   Broadcom 10/100 [14E4:170C]
   Broadcom 10/100 [14E4:4100]
   Broadcom 10/100 [14E4:4401]
   Intel 10/100 [8086:1229]
   3Com 3C90xC   PCI [10B7:9201]
   nForce 5 10/100/1000 [10DE:0373]
   Marvell Yukon 88E8052 [11AB:4360]
   Marvell Yukon 88E8050 [11AB:4361]
   Marvell Yukon 88E8055 [11AB:4363]
   Marvell Yukon 88E8056 [11AB:4364]
   Atheros Wlan AR5005g [168C:001A]
   Atheros Wlan CARDBUS [168C:001B]
   Attansic Gigabit [1969:1048]
   Intel 10/100/1000MM [8086:1049]
   Intel 10/100/1000MM [8086:104B]
   Intel 10/100/1000PL [8086:109A]
   Intel 10/100/1000PL [8086:10B9]
   Intel 3945 a/b/g [8086:4227]
   Intel 4965 a/g/n [8086:4229]
   Intel 4965 a/g/n [8086:4230]
   Rtl 8167 GigaBit [10EC:8167]

New features of previous release:

* Netware client can be installed from CD1
* Added 27 NIC devices supported by the Nveth driver
* Improved artwork in installer screens
* Updated 4OS2 to build 3.04g (now build dynamically)
* Updated Firefox to version 2.0.0.6 (with WPS integration)
* Updated Thunderbird to version 2.0.0.6 (with WPS integration)
* Updated Dani IDE drivers from 1.7.10 to 1.8.1a
* Updated kLibc to latest version 0.6.3
* Updated UniClip to version 0.3.0
* Added ACPI Wizard that will detect system features and can be used to
  install ACPI and kernel options
* Updated DANI tools to 1.8.1 level
* Updated DANIS506.DOC to 1.8.1
* added ACPI package 3.01, can be manually selected or disabled in preboot menu
* Updated ACPI and APM support to 16/08/2007 version
* added Nveth driver to support nvidia (nforce) nics
* Updated Realtek 8139 driver to version 2005.12.05 which functions properly
  with ACPI
* Updated UniAud audiodriver to 1.1.4RC3 release
* Added TZ update for Java 2 SDK, Standard Edition - US DST timezone tool
* Split up netlabs (kLIBC) and innotek (Odin Runtime) libraries, are now
  installed with WarpIn
* Added support for the eComStation Installation Framework. Will always be
  installed. (XULrunner)
* Added logic to load TESTCFG2.SYS when ACPI is selected, prevents hangs
  on certain configurations
* Added english helpfile to accomodate checkdisk help button
* Updated USBDock to 20070504 release
* Updated WarpIn to version 1.0.15
* New versions of UPDTBMGR, MINILVM
* Updated ZIP to 2.32
* Replaced outdated ArcView 1.2 helpfile with the one of ArcView 2.0
* Updated eWorkPlace to 1.0.8
* Updated UniClip 0.2.2
* Updated Cairo to 1.2.4 and DSSaver to 1.7.5
* Updated firewall utility to version 1.2.4
* Updated NewView to 2.19
* Updated NewView en_us helpfile to 2.19
* Added 47 NIC devices to the hw detect engine, like nForce and Broadcom
  (mainly GenMac)
* UDF 2.16
* IBM APAR PJ30964 (UDF.IFS update)
* IBM1S506.ADD 10.161 (was 10.152)
* Intel SpeedStep(R) (APM) 10.163 (was 10.156)
* IBM Single Mouse driver 10.163 (was 10.152)
* KBDBASE.SYS to 10.070 (was 10.056)
* Updated IBM1S506.ADD to 10.161
* Updated OS2CDROM.DMD to 10.163
* Lucide document viewer (Lucide GA release)
* Added LxLite 1.3.3 to the distribution since resmgr uses it
* added bzip2 to \ecs\bin
* Security/2 added (optional from 'experimental features' in advanced
  install
* Added 4OS/2 to Additional Software
* Added 4OS/2 prompt shadows to Command Prompts folders
* Added Genmac 2.00 with support for 34 NIC chipsets, including many
  wireless
* Added Wireless LAN monitor 3.00, will be installed when appropriate
  hardware is detected or selected.
* Added Faxworks to CD1, it was on CD2 previously
* Added Psi/2 Instant messaging application
* Added Samba Client for eComStation. Right now without configuration GUI
* Added OpenSSH Client for eComStation.
* Added preinstall harddisk integrity check, can be skipped now from preboot
  menu.
* Updated TZ settings for locale page to conform to new rules. More info at:
  http://www.ibm.com/support/alerts/us/DST_FAQ_11-14-06.pdf
* Added USBDock as a replacement of the USB resource manager
* Added UniClip 0.2.1 to base installation, required by OpenOffice.org 2.0.4
* eClock is no longer an install option
* Added kLIBC coreutils
* All libc versions and utils are in WPI packages now
* Added MyIP by Alex Taylor to Baseutil
* Added files to support reversing SMP installation (used by "Post
  Installation Tasks" wizard)
* modified desktop scheme
* Scitech SNAP to 3.1.8
* Update realtek 1 gigabit driver
* Added Broadcom 1 gigabit driver
* Updated Uniaud to build RC2
  - Latest code for sblive cards
  - HDA works for DART (still buggy)
  - APM fixes
* Genmac adds support for the following NIC chipsets:
   3Com/SKNet Gigabit [10B7:1700]
   3Com/SKNet Gigabit [1148:4320]
   3Com/SKNet Gigabit [11AB:4320]
   3Com/SKNet Gigabit [11AB:4362]
   ASUS Wlan RT2400 [1814:0101]
   Atheros Wlan [168C:0012]
   Atheros Wlan [168C:0013]
   Atheros Wlan [168C:1014]
   Broadcom A/B/G [14E4:4324]
   Broadcom B/G [14E4:4318]
   Broadcom B/G [14E4:4320]
   Broadcom Gigabit [14E4:1654]
   Broadcom Gigabit [14E4:165D]
   Broadcom Gigabit [14E4:1677]
   Broadcom Gigabit [14E4:167D]
   CISCO mPCI [14B9:A504]
   Dlink DWL-520+ [104C:8400]
   Dlink DWL-G520+ [104C:9066]
   GN-WI01GS RT61 [1814:0301]
   GN-WI01GS RT61 [1814:0302]
   GN-WI01GS RT61 [1814:0401]
   Intel 10/100/1000 [8086:101E]
   Intel 10/100/1000 [8086:1076]
   Intel 10/100/1000 [8086:109A]
   Intel 2100 Wlan [8086:1043]
   Intel 2200 Wlan [8086:4220]
   Intel 2915 a/b/g [8086:4223]
   Intel 2915 a/b/g [8086:4224]
   Intel 3945 a/b/g [8086:4222]
   Marvel 802.11 b/g [11AB:1FA6]
   Marvel 802.11 b/g [11AB:1FA7]
   Rtl 8180 Wlan [10EC:8180]
   nForce 2 10/100 [10DE:0066]
   nForce 3 10/100 [10DE:00D6]
   nForce 4 10/100/1000 [10DE:0057]

Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #1 on: 2007.11.03, 05:59:19 »
Install process is more or less unchanged, except that the new PCI.exe file detects the hardware better (in my case atleast) but it does take a bit longer.

I experienced WPS hangs (no mouse response) upon boot with looping sound. This was remedied by removing the /SMP /APIC switches in the ACPI wizard and rebooting. The kernel was the W4 kernel, so not sure why those switches were there. However, upon rebooting, the switches were back. O_o

Another interesting issue is the re-implementation of COM.SYS and VCOM.SYS which will prevent the install from going on if you are not there to clear the messages in between boots.

Another interesting problem is that MPTS is broken by too many NIFs. I had internet access after the first boot, but not after that boot, and MPTS crashes if I try and use it to configure anything.

Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #2 on: 2007.11.03, 06:37:53 »
Internet issues were resolved by removing all .nif and .os2 and .msg and .txt files that were NOT my vfeta2 NIF files from the IBMCOM/macs/ and re-installing that driver with protocols under the now functioning MPTS.

However, my network card could not receive an IRQ, which troubled me at first until I removed the /APIC line for yucks, and sure enough, networking is back. In fact, I am writing this under eCS 2.0rc3, firefox 2.0.0.9 :)

Final thing to note is this.
This line in the config.sys read thus:
REM  BASEDEV=IBM2FLPY.ADD (two spaces between REM and BASEDEV statements)

It should read thus correct?
REM BASEDEV=IBM2FLPY.ADD (one space between REM and BASEDEV statements)

These are some of the things I have come across from a clean install, so hopefully someone at serenity takes note and fixes these things for the next RC.

Otherwise, impressions are good :P

Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #3 on: 2007.11.03, 07:07:31 »
!
New discovery. Right clicking an .exe file does NOT yield a context menu with create program object!
There are also not the familiar context menus for converting image files between formats...
Where did this go?
« Last Edit: 2007.11.03, 08:50:35 by Saijin_Naib »

bjorso

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 37
    • View Profile
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #4 on: 2007.11.03, 15:12:52 »

I have experienced the same IRQ-problem with my VIA network card. I removed several cards from /IBMCOM/MACS to be able to start MPTS. Then I added this to PROTOCOL.INI:

[VFET2A_nif]

   DriverName = VFET2A$
   IRQ15OVR = "YES"

The second line should say YES. After that, both network and mouse works again.

Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #5 on: 2007.11.03, 20:23:49 »
I re-downloaded the ISO and used FastSum to verify the file's checksum, so I will be re-burning it and re-installing eCS 2.0 RC3 to see if these issues dissappear.

Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #6 on: 2007.11.03, 21:43:52 »
Thanks for the IRQ switch for the NIF, I never saw that option.

Okay, reburnt/installed again. Same issues. /SMP /APIC are applied to the ACPI.PSD file no matter if you have no switches on the line in the install process. This prevented me from using the mouse to do anything again :\

Create Program Object context menus are also missing, as well as the conversion menus, so this leads me to believe its RC3, not a bad download/burn.

Is anyone else experiencing these oddities?
« Last Edit: 2007.11.04, 02:25:17 by Saijin_Naib »

bjorso

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 37
    • View Profile
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #7 on: 2007.11.04, 11:19:06 »
My testinstalls on two laptops, none is DualCore, did not add any switches to ACPI.PSD so no problems with that. The install on my Shuttle AMD DualCore added correct switches but the IRQ problem with the VIA-card prevented both network and mouse to work. I managed to make the mouse working again, I'm am not sure how I did it? (It's very difficult to operate a computer without mouse!!)

Well, after adding the IRQ-switch to the VIA-card there is no collisions anymore and all hardware works as expected. I had no problem with that on RC1 or RC2? On RC2 I could not use Panorama since it was impossible to register one of the needed classes.

The problem with context menus must be related to eWorkplace? I have not noticed that but I will compare it to older installations. I always try to upgrade directly to XWorkplace since I find that a much more complete solution for the desktop.

Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #8 on: 2007.11.04, 17:23:54 »
Im not sure about eWorkplace being broken, but all the Chris Wolghemouth classes for images and multimedia are broken, and can not be replaced using install tools. Even after multiple passes of checkini. I will try to install xWorkplace and see if that can register classes properly.

RobertM

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2034
    • View Profile
    • A.I.BuiltPC - using OS/2 Warp Server & eComStation for Custom Web and Database Solutions
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #9 on: 2007.11.04, 21:14:43 »
Im not sure about eWorkplace being broken, but all the Chris Wolghemouth classes for images and multimedia are broken, and can not be replaced using install tools. Even after multiple passes of checkini. I will try to install xWorkplace and see if that can register classes properly.

Hi,

I have not found Cris' classes to be broken... I have found issues registering them though. And like registering any class in the WPS, if it isnt done properly, it can cause other problems...
|
|
Kirk's 5 Year Mission Continues at:
Star Trek New Voyages
|
|


Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #10 on: 2007.11.04, 21:29:42 »
So what does that mean?

To me (in my limited understanding) when I say the classes are broken, Im saying that the context menus dont show, the files dont have the notebook tabs they should, the MMIO procs are not functioning, and I can not get them to work/register. Is this what you mean by they are not broken, but simply not registered?

If so, does that mean you are experiencing the same symptoms as I have noted in your install of RC3?

Finally, do you know how to "fix" these issues, and if so, could you help me out?

Thanks!

(also, since you are more knowledgeable do yo think you could make an official bug report thread with the things mentioned here?)
« Last Edit: 2007.11.04, 21:47:22 by Saijin_Naib »

RobertM

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2034
    • View Profile
    • A.I.BuiltPC - using OS/2 Warp Server & eComStation for Custom Web and Database Solutions
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #11 on: 2007.11.04, 22:05:34 »
I havent tried RC3 yet... just my experience from dealing with such issues before. My *guess* is that Serenity needs to change the order in which the classes are installed.

It's also highly possible that another set of classes is causing the issues you are seeing (and preventing/super-classing parts of Chris's classes from working).

If you d/l'd the RC3, you should be able to log into their forums and submit a comment or bug report... someplace I have a login, but I "lost" it (someplace on my hard drive in some file I saved it to) months ago.
|
|
Kirk's 5 Year Mission Continues at:
Star Trek New Voyages
|
|


Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #12 on: 2007.11.04, 22:08:23 »
They have a link on the RC3 desktop to leave comments/reports, but its not up for RC3 yet, it just brings you to the support page of ecomstation.com

Edit: (its 4 am, so forgive me)
Confucious say:Serenity make rc3 classless bastard!
Funny? eh?  ::) Because.. the classes... broken for me  :-\

 :'(

Anyone else having the class issue?
« Last Edit: 2007.11.06, 11:19:15 by Saijin_Naib »

melf

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 606
    • View Profile
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #13 on: 2007.11.08, 09:48:13 »
Just a little nice picture from RC3 on LG F122PTV with dual core. Background by Davif Graser from the Gallery section. Regarding those missing menuitems (Create another and so on..). That is fixed by going to Workplaceshell>Menu page 2 and check the missing menu item. Of some reason it has been unchecked.
/Mikael

Saijin_Naib

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1357
  • Birdie Num-Nums
    • View Profile
    • Synperz Domain
Re: eCS 2.0 RC3
« Reply #14 on: 2007.11.08, 09:59:06 »
Nice :)

I "fixed" that earlier today, another member posted that somewhere (eCS newsgroup?) and I am ashamed I never knew of that page! Now I know, learning is good!

Melf, do you have the issue with the CW-multimedia IOPROCS not working? For instance, OGG or MP3 or WAV not playing in the WPS like they should?