• Welcome to OS2World OLD-STATIC-BACKUP Forum.

News:

This is an old OS2World backup forum for reference only. IT IS READ ONLY!!!

If you need help with OS/2 - eComStation visit http://www.os2world.com/forum

Main Menu

Zablude vezane za OS/2 / eCS

Started by WarpWorld, 2009.06.28, 15:05:50

Previous topic - Next topic

WarpWorld

Prevedeno sa stranog sajta o eCSu i prilagodjeno:

Prva zabluda - OS/2 Warp 4.x i eCS su ruzni
Odgovor- Oba sistema imaju mocan graficki object-orijentisani korisnicki interfejs uz mogucnost prilagodjavanja i menjanja tema.

Druga zabluda - OS/2 je mrtav sistem
Odgovor- OS/2 (i eCS) su sistemi koje i dan danas koriste milioni ljudi. To su savremeni 32-bitni,multimedijalni sistemi sa internet podrskom (1996. cak najbolja u odnosu na ostale OSe)

Treca zabluda - Redak je software za OS/2 (eCS)
Odgovor - Naprotiv,postoje najmanje tri velike arhive za download ovog softvera,o kojima je vec bilo reci.

Cetvrta zabluda - OS/2 je Linux distribucija / je klon Windows-a
Odgovor- Ne,ovaj sistem nije ni Linux,ni Windows.To je jedinstven sistem sa bogatom razvojnom istorijom,zasnovan na sopstvenoj tehnologiji.To je komercijalni sistem namenjen trzistu.

Peta zabluda - OS/2 je ''hobi'' sistem
Odgovor- OS/2 je sistem koji je primenjen u industriji,programiranju,raznim pravnim,bankarskim poslovima i skolstvu.

Sesta zabluda - eCS je skup
Odgovor- Licenca za eCS nije jeftina kao za Linux.Kada jednom kupis eCS,njegove nadogradnje su jeftine.Uz eCS dolazi i bonus pakovanja softvera koji ''smanjuju'' celokupnu cenu.

Kreso

:D :D :D Upravo tako. Bravo WarpWorld. Te stvari pričaju oni koji neznaju, ili ne žele znati.

cyber

Ja se baš ne bih složio sa vama dvojicom, jer mi se čini da vi gubite iz vida da je prosečan kompjuterski korisnik (što čini bar 85% korisnika Winglupa) glupav. Ovo se možda odnosi samo na Srbiju ali iz nekih mojih kontakata sa korisnicima OS/2 iz zemalja u okruženju, mislim da ne može biti mnogo drugačije.

1.  Džabe što u suštini sve elemente GUI-a možeš menjati kada za to moraš posegnuti za "komplikovanim" 3rd party rešenjima tipa CandyBar, eStyler, XWP...
2.  Ti milioni su negde drugde... Ja ne znam nikoga u gradu ko koristi OS/2, i samo Bojana u celoj Srbiji. Znači, ako negde zapnem, ne može 'komšija da mi namesti kompjuter'.
3.  Jake arhive, kad nema ni jedna jedina poštena igra. Čak i za Linuxe možemo reći da ima gooomilaaa igara, pošto pod OS/2 nema NIŠTA. Čak je i Flash totalno out-of-date; popularne on-line igre odavno ne rade. YouTube, Java apleti, Skype, Video konferencije, Web kamere, BlueTooth, IC, Flash diskovi/razni MP3, MP4 plejeri/mobilni telefoni, FireWire, Wireless, pravi SATA, grafičke kartice, TV kartice... sve više zaostajemo i tendencija je sa ovakvim Mensisovim razvojem eCS-a da ćemo sve više i više i zaostajati.
4. Ovo je najgore od svega. Znači da čak ni pametni komšijin klinac koji koristi one lUnixe ne može da nam pomogne. :)
5.  Zabole prosečnog glupavog korisnika što Rusi svemirski program prebacuju na eCS. Bilo koji sajt gde odeš sve sam besplatan ili "jeftin" softver i drajver za WinGlupe i retko za Linuxe.  I lokalni ATM-ovi, čitači bar kodova po marketima; kad god se zaglupe lepo vidiš da i to radi pod WinGlupima. :)
6.  Jeste skup, pošto je u Srbiji Windows i sav softver za njega još uvek freeware, a ako si baš toliki glupan da ne poznaješ nikog da ti to lepo snimi, kupiš na pijaci Vistu za 200 dinara (to mu dodje oko 2evra) a XP profesional SP4 za 150.  Verovatno ima i Win7 odavno ? :)

Meni je OS/2 / eCS savršen OS za svakodnevnu upotrebu, prvu liniju interneta (torrenti, lokal DC), snimanje TV programa, slušanje muzike i gledanje filmova (i tu je sigurno najbolji od svih raspoloživih OS-ova),  sa ogradom da koristim i drugi OS (Linux) jer mi OS/2 odavno nije dovoljan za sve što mi treba.

Ajd' sad da me neko lepo argumentovano pobije. :)

WarpWorld

Ajd' da probam  ;D Gotovo za sve sto si rekao si upravu.Ali ovo sto bih rekao bi bila dopuna da ne bude sve crno ili belo,vec da ima i neceg sivog  :D
1.ljudi i kad imaju problem sa Windows-om,pitaju na raznim forumima.U Srbiji znam jos trojicu,jedan cak iz mog grada,koji se kompjuterima bavi od pocetka '80-ih tako da covek ima kompove od komodora,preko 286 do savremene IV...
2.Quake 2 je meni bas igra u full-u,jes' da je malo out-of-date,ali...Takodje ima portovani FreeCnC,Warcraft 2...Al' opet OS/2 je namenjen biznisu,a ne igraonici  ;) Ovo sto ne postoji jos podrska za Bluetooth i ostalo je jako veliki minus...Brine me gasenje podrske od strane SciTech-a za SNAP drajvere kao i one Danijele...
3.Ispada da je Windows najmocniji i sistem sa najvecom podrskom (sto je i tacno),ali ako ostanes samo pri Windowsu,kao da si ostao malo nepismen i za nesto drugo...Kako onda dobiti "titulu" naprednog korisnika?
4.Svi kompjuteri u svim vecim firmama koriste Windows XP (cak ni Mac vec samo XP)...
5.I Windows,i eCS i Mac mozes i u Srbiji da skines fraj  ;) sto sa sajtova,sto sa torenta,tako da mu dodju svi freeware,al' dal' ce bas biznismen sa dubokim dzepom da skida Windowse preko torenta ili da ide na beogradski buvljak da bi prosao sto jeftinije  :D P.S. Ima sedmica,ali jos uvek samo kratkotrajna beta i to prodaju...

Meni odgovara i Windows i OS/2.Najmanje se ''ugodno'' osecam u Linuxu,ne znam zasto,ali je tako...U ova dva prva sistema,instaliras program,znas gde si ga instalirao,odes kroz hard disk,stignes to foldera gde je on,pa mozes da ga brises,prepravljas,kopiras,snimas na CD,a u Linuxu samo instalacija i to za vecinu programa preko terminala...Pa nismo za dzabe napustali DOS,ako cemo i dalje da koristimo komande...Al' da se zadrzimo na ova dva prva,da ne bude pljuvanje po Linuxu...

cyber

1. Baš ne razumem šta hoćeš da kažeš... znaš još trojicu OS/2 usera u Srbiji ? Da nema foruma i mailing lista, davno bih prestao da koristim OS/2, ovde su to jedini izvor pomoći. :)

2. U kojoj rezoluciji igraš Quake ][ pod OS/2 ???  I btw Quake ]I[ je bolji. ;) Jeste da definitvno nikada nije zamišljen kao OS za igraonice, ali bi ipak i tamo bio odličan, samo da ima drajvera za grafičke karte i igara. Linux već možeš da tutneš i u igraonicu. :) Ako ne to, makar imaš desetak zanimljivih igara za decu.

3. Windows je sasvim sigurno najnefikasniji OS na ovoj planeti. Medjutim, isto tako je i jedini apsolutno podržan od strane svake PC komponente i periferije. Titula naprednog korisnika je samo trenutna... I sasvim je dobro što Windows drži glavni zamajac, ali je šteta što OS/2 i eCS imaju tako malo... i još se i osipa. :(

4. I kod mene Nelt/Neoplanta... ali ono što vi ne razumete je da ljudi nisu čuli nikad ni za Open Office, a kamoli za neki tamo eCS ili OS/2. I to ne samo krajnji korisnici, koji su jedva priučeni da čukaju na tastaturi, već ni IT sektor, ljudi koji rade na održavanju hardvera, mreže, baze... nikada nisu ni čuli za eCS. :(

5. Nisam potrefio poentu... HaikuOS  ima bolju medijsku kampanju nego eCS, jedina reklama u zadnjih deset godine je što je onaj lik Sigurd napravio nekoliko videa i okačio na Youtube.

Meni odgovara i Windows i OS/2.Najmanje se ''ugodno'' osecam u Linuxu,ne znam zasto,ali je tako...U ova dva prva sistema,instaliras program,znas gde si ga instalirao,odes kroz hard disk,stignes to foldera gde je on,pa mozes da ga

Znam ja tačno zašto. Koristim Linux, ali se nikada pod njim nisam osećao "ugodno". Da makar ima FC za Linux, verovatno bi mi bilo lakše. :) Medjutim, za Linux imaš odavno univerzalni grafički install koji će konsultovati resource reference i automatski instalirati ako bilo šta treba dodatno od dll-ova, a pod WinGlupima ponekad samo uz korišćenje specijalnog softwera možeš ispratiti gde će koji DLL da razbaca.

WarpWorld

Da OS/2 juzera,samo tri i ti kao cetvrti u celoj Srbiji...Predhodnik Haiku-a Zeta je stvarno dobar sistem i napravili su jedan broj odlicno uradjenih 3D igara za klince,ali mutili sa licencom i propali...Haiku jos nije izasao iz te alfa faze,mada vidim da postoje prirucnici kako Zetu da ''updatujes'' sa Haiku raw slikom na real PCju.
Ja sam za OS/2 saznao 2000. i to preko CDa na kome su mi bili drajveri za graficku karticu za taj matori komp.I vidim drajveri za Win95,98,2000,Linux i OS2.I mene to zaintrigiralo koj mu to dodje Windows  ;D i htedoh na nekom domacem forumu da pitam MS Windows OS/2,ali reko ajd' da ne ispadnem glup,da malo vidim na google-u o tome i onda sam saznao da OS/2 i Windows su potpuno odvojeni,razliciti...Tad sam ga instalirao na VirtualPC,ali ga nikad nisam koristio.Kad sam posao na fax onaj XP na laptopu mi se stalno rusio,Linux Suse je bio dosta jak ako bih ukljucio 3d akcelerator,a ovako ne bih mogao da gledam filmove i koristim gomilu multimedijalnih aplikacija i onda ga srusim...
Da Quake 2 jedino moze da se pusti na onoj osnovnoj 320*240 valjda sam potrefio brojke...Postoji li 3 za OS/2?

cyber

Pa ne bi baš toliko ispao glup, pošto su prve verzije razvili zajedno MS i IBM. I današnji eCS ima još uvek poprilično koda koji je razvio MS. HPFS su recimo u potpunosti napravili programeri iz majkPoCaBta.
Quake 2 /2 može da radi i u višim rezolucijama ali je dosta teško namestiti ga, bar meni svaki pogrešan set totalno zabrlja ekran i moraš restart, vratiti cfg iz bekapa i probati ponovo... na kraju sam odustao.

Eee,da... pod 320x240 mi je igranje Quake-a mučenje, tako da no way... no games...

Quake ]I[ zvanično ne postoji u /2 verziji, ali ima na YouTube video snimaka mašine koja ga tera pod OS/2. Pretpostavljam da je odredjeni setap poteran pod jednom od inkarnacija Odina. Ili je neko portovao source, a nije nikad publikovao. :(